Online adás
2019. október 14. Hétfő - Helén napja van

A hódmezővásárhelyi Városi Televízió létrehozásának ötlete az 1980-as évek közepén felmerült, az ezzel kapcsolatos részletes terv 1985 januárjára el is készül. Az elképzelések szerint a rákövetkező évben mintegy 3 ezer lakást kapcsoltak volna be a kábelrendszerbe, viszont a hiányzó engedélyek miatt erre várni kellett. 1986. január 22-én a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága - a Petőfi Művelődési Központon belül - létrehozta a Városi Televíziót, mint intézményt. A működéshez szükséges technikai feltételek adottak voltak, a kísérleti adásra azonban 1986. május 5-ig várni kellett. Ebben egy 90 perces összeállítás volt látható a Május 1-jei eseményekről. Az indulás évében a havi műsoridő 60 perc volt.

1988. január 5-én a Minisztertanács Hivatala - Városi Televízió Hódmezővásárhely néven - ideiglenesen egy évre adott engedélyt stúdió létrehozására. 1988. szeptember 5-én már önálló csatornán jelentkezett a helyi tévé, a végleges stúdióengedély viszont csak 1989 januárjában érkezett meg, s kábelen történő működtetésre vonatkozott. Havi egy alkalommal volt adás, 60-90 percben, ehhez társult a képújság. A műsorok összeállításánál a legfőbb szempont az volt, hogy a nézők tájékoztatást kapjanak Vásárhelyen legfontosabb eseményeiről. A legmeghatározóbb műsor a Mozaik címet viselő hírmagazin volt hosszú éveken át, amelyben pár perces összeállításokon keresztül ismerhették meg a főbb történéseket a lakosok. A város 1990-ben vásárolta meg az adókészüléket, s azzal, hogy most már nem csak kábelen, hanem szórtan is továbbítani tudja a műsorokat, potenciálisan mintegy 120 ezer nézővel lehetett számolni. A Városi Televízió 1991-ben heti egy alkalommal jelentkezett önálló műsorral, havonta pedig élőben közvetítette a közgyűlés ülését. 1992-től heti két alkalommal volt már adásnap.

1994-es év nagy változást hozott, ugyanis az addigi műsoridő a soksorosára emelkedett, július 15-től - az újabb engedély értelmében - a VTV 6 évig hetente négy alkalommal, naponta 17-22 óráig sugározhatott, a közgyűlés közvetítésére pedig havi egy alkalommal, 15-22 óráig volt lehetősége. Ebben az időszakban a rövid tudósítások mellett nagy hangsúlyt kaptak az élő stúdióbeszélgetések, kiemelt szerephez jutott a kultúra. A Vásárhelyi Műhely című kulturális magazin a Mozaik mellett szintén évekig meghatározta a televízió arculatát. 1997. január 1-től a Városi Televízió közhasznú társasággá alakult, egy év múlva pedig beolvadt a Szerdahelyi József Kulturális, Sport és Szolgáltató Kht-ba. A 97-es év több szempontból is áttörést jelentett, akkor vezették be a napi híradó készítését, valamint a máig is működő állandó rovatot a Nap Kérdését. 2000 nyarától a VTV átállt a 24 órás műsoridőre, amely azt jelenti, hogy 0 órától 16 óráig képújság látható, utána pedig saját szerkesztett műsorok, élő adások, valamint filmbejátszások. Hétvégeken a szerkesztett műsorok adásideje 17-22 óráig tart. A Közgyűlés 2007. november 8-i határozata értelmében az új működési forma, amelyben a tévé tevékenykedik: a Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft.

2009. április 14-től tartalmi és képi megújulás történt a VTV-ben. Az állandó rovatok - Híradó, Nap Kérdése, Csillagposta, Jegyzet - és a megszokott, főként aktuális közéleti témákkal foglalkozó Vásárhelyi Magazin mellett tematikus magazinműsorok indultak el, így kultúra, egészségügy, életmód, portré, sport, kisállat, ifjúság, zene témakörökben. Ezzel együtt új szignálok készültek mind a már meglévő, mind az új műsorokhoz, megújult a stúdió, a műsorstruktúra és a logó is, vagyis új arculatot kapott a Vásárhelyi Televízió.

 

2014. március 3-tól új helyszínről jelentkezik, és korszerű digitális technikával működik a vásárhelyi televízió. Azóta a nézők alapvető változásokat tapasztalhatnak a csatorna műsorszolgáltatásában. Teljesen új látványelemek és díszletek biztosítják nem csak a műszaki, de a képi megújulást is. Azonban a megvalósulásig hosszú út vezetett, ugyanis több évtizedes technikai lemaradást kellett pótolnia a közel 30 éves múltra visszatekintő vásárhelyi televíziónak.

Idén év elején még ideiglenesen kialakított helyéről a Bajcsy-Zsilinszky utcai irodaházból sugározta többségében saját készítésű műsorokból álló napi adását a helyi csatorna.

A Vásárhelyi Televízió mostanság történetének meghatározó időszakát éli. Fél évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben a hagyományos analóg műsorterjesztésről a digitális műsorszórásra tért át a helyi csatorna. Azóta nézőink nagyságrendekkel jobb képminőségben, zavarmentesen foghatják digitálisan a vásárhelyi televízió adását.

A fejlesztés folyamata ezzel azonban nem állt meg. Tavasztól ismét fordulóponthoz érkezett a VTV. Hónapokon át munkások és szakemberek hada dolgozott azon, hogy új helyen a lehető legmodernebb technikával kezdhesse meg működését a helyi csatorna, azért, hogy még jobb képi minőségben sugározza adását.

Ennek érdekében az évtizedek óta használt beta rendszer helyett március 3-tól kizárólag digitális technikával készülnek műsoraink, ezáltal kiváló képi minőségben kiszolgálva nézőinket. Ennek azonban komoly technikai és épületgépészeti feltételei is voltak.

A Bajcsy-Zsilinszky utcáról az Andrássy út 1. szám alá költözött a helyi televízió. Az új hely új lehetőségeket kínált. Külön épületrészbe lett kialakítva a televízió szerkesztősége és stúdió helyisége. Lényegében a semmiből lett megálmodva és hétről hétre kitartó munkával kiépítve az új intézmény. A beruházás összesen 75 millió forintos összköltségből valósult meg, ennek jelentős része az építészeti munkákat fedezte, amely révén a hónapokon át tartó tervezési munkát követően többek között új nyílászárók, elválasztó falak, a stúdióban speciális padlófelület, a felvételekhez elengedhetetlen hangszigetelés, energetikai és elektromossági rendszer, valamint informatikai hálózat lett beépítve.

A fejlesztés célja a VTV HD műsorszerkesztő technológiával való felszerelése volt. Azóta a televízió FULL HD formátumban készíti műsorait. A változás azonban designbeli teljes megújulást is eredményezett.  A nézők lényegében rá sem ismerhetnek a VTV adásaira. A képernyőn azonnali szembetűnő változás, hogy az eddigi 4:3-as képarány helyett 16:9-ben láthatják műsorainkat.

Az új időszámítás új logót, új szignálokat és látványelemeket új híradó hátteret és alapjaiban átalakult stúdióhelyszínt eredményez.

A helyi televízió digitális vételkörzete közel 100 ezer potenciális nézőt eredményez, akik a modern stúdió létrejöttével teljesen új televíziós élményben részesülhetnek. A fejlesztés által a vásárhelyi televízió igyekszik a frissességet, modern szemléletet és minőséget megvalósítani.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: