Online adás
2019. október 14. Hétfő - Helén napja van

Megnyitotta kapuit Kondor Béla kiállítása

2016. november 28.
Megnyitotta kapuit Kondor Béla kiállítása

Kondor Béla és az ő sajátos univerzuma, amellyel egyszerre tudott klasszikus lenni és közben kortárs is maradni. A XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotójának nyílt gyűjteményes kiállítása tegnap délután a Tornyai János Múzeumban, a KOGART és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésében. A művész szerteágazó témavilágára és sokoldalú technikájára a felsorokoztatott 180 műalkotás a bizonyíték.

-  Mindösszesen öt méter mentette meg a légkalapácstól, attól, hogy ne rombolják szét a terem átalakításakor. Hála Istennek volt, aki leállítsa a munkásokat, kivették a falból a szekkót és így van most lehetőség itt, Hódmezővásárhelyen bemutatni. – mutatott rá a tárlat egyik érdekességére Fertőszögi Péter.

 

Ez a szekkó az egyik szálloda alagsorából került elő és eddig szinte ismeretlen volt a nagyközönség számára. Kondor Béla minden műfajban, nagyban, fali képben és kicsiben, részkarcban is tudott maradandót alkotni. A szocreál és a posztnagybányai mesterek líraisága helyett azonban ő saját utat választott.

 

- Ez az út egy olyan kiteljesedés lett az 50-es, 60-as években, egy olyan saját univerzumteremtés, amelynek a kisugárzása nyomán joggal mondhatjuk, hogy a kondori művészet a modern magyar művészetnek a II. világháború utáni egyik nagyon fontos nyitánya - emelte ki Fertőszögi Péter a kiállítás egyik kurátora.

 

Kondor igen fiatalon, 1972-ben, 41 éves korában hunyt el, életműve mégis teljesnek és befejezettnek tekinthető. Nemcsak festett, hanem fotózott, könyveket illusztrált és írt- verset és prózát is. Testvére szerint nála a privát élet és az alkotómunka nem vált el élesen.

 

- Éjjel-nappal dolgozott és körülötte történhetett bármi, jöhetett-mehetett vendég, rokon, akárki, nem zavartatta magát, dolgozott tovább - hangsúlyozta Kondor Mária, az alkotó testvére.

 

Kondor többször megfordult Hódmezővásárhelyen. A 60-as években kétszer is szerepelt grafikáival az Őszi Tárlatokon, sőt önálló kiállítása is volt itt.

 

-  Kondor Béla azon kevés művészek közé tartozott, aki a saját generációjára, így a vásárhelyi iskola jeleseire is jelentős hatást gyakorolt. Rövid, de annál teljesebb életműve magyarságát, illetve egyetemességét, klasszikus és újító szándékát, szakmai eljárásait állította példaként a kortársak elé - mondta Almási István polgármester.

 

A múzeumlátogatók száma - szemben más nemzetközi trendekkel - Magyarországon nem csökken, hanem erősödik - hangsúlyozta a megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Majd hozzátette: hiába a nagy áradattal érkező kulturális szenny, van szomj, éhség és ízlés az értékre, a kincsekre.

 

-  Akik kitartunk amellett - és a vásárhelyiek büszkének mondhatják magukat - hogy az értékek örökösei vagyunk és az értékeket akarjuk továbbadni a következő generációknak, erősen kell, hogy odaforduljunk Kondor örökségéhez, a XX. századi magyar grafikusművészet, festészet, irodalom és zene nagy alkotásaihoz azért, hogy ne csak múltunk, hanem jövőnk is legyen - mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

 

Kondor Béla munkássága nem tagolható korszakokra, kedvenc témái viszont visszatérnek alkotásain. Hogyan látta az angyalokat, illetve mit jelentett neki a repülés? Az érdeklődők ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak február 12-ig a Tornyai János Múzeumban.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: