Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A Hódmezővásárhelyi Rádió Klub új klubtagokat vár

2017. január 30.
A Hódmezővásárhelyi Rádió Klub új klubtagokat vár

Új klubtagokat vár soraiba a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub. Legújabb akciójuk keretében Morze oktatást szerveznek. Minden olyan érdeklődőre számítanak, akik szívesen csatlakoznának ehhez a különleges technikai világhoz.  

Többek között adó-vevő berendezések, vészhelyzeti rádióállomás alkatrészei fogadják a látogatót a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub helyiségében a Bajcsy Zsilinszky utca 70. szám alatt, a volt Mérleggyár épületében. A több mint fél évszázada működő közel 30 fős csoport célja a rádióamatőr mozgalom ébrentartása, a technikai eszközök fejlesztése, rádióösszeköttetések létesítése a Föld bármely pontján. Mindezt távíróval, távbeszélővel és újabban már minden féle számítógépes digitális üzemmóddal. Ott jártunkkor éppen egy oroszországi kollégájukkal kommunikáltak Morze-kód segítségével a helyi rádiósok.

 

 

A helyi rádiósok számos akcióban részt vettek már, többek között Charles Simonyival is sikerült kapcsolatba lépniük a Nemzetközi Űrállomáson tett utazása során, de a MASAT elnevezésre hallgató magyar műholddal is kommunikáltak korábban, sőt tavaly a vásárhelyi Ifjúsági Úszó Európa-bajnokságon is különböző nemzetközi összeköttetéseket teremtettek. A kezdeményezés keretében a várost népszerűsítő, úgynevezett QSL, vagyis nyugtázóemléklapot küldtek rádióamatőr társaiknak.   

 

- Mostani újdonságunk, hogy tavaly sikeresen végig vittünk egy rádióamtőr vizsga felkészítő tanfolyamot és ennek folytatásaként szeretnénk távíró, tehát Morze nyelvet tanítani. Az igazi rádióamatőrök nem digitálisan, nem távbeszélőn, hanem Morze segítségével létesítik a világ összes pontjával az összeköttetést – mondta Hegyi Lóránd, a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub elnöke.

 

 

A klubelnök úgy véli, hatalmas varázsa van a mai napig a távírászat világának. Sokak számára új élményt jelenthet ez a típusú kapcsolatteremtés, mivel a rádiósok kikerülnek minden létező technikai eszközt, csak a saját készülékükre hagyatkoznak. Ráadásul a kommunikáció nincs nyelvhez kötve, saját speciális jelrendszerrel dolgoznak. Minden érdeklődőt szívesen fogadnak tagjaik közé.

 

- A mai számítástechnikával és informatikával átszőtt világunkban csökkent az érdeklődés a Morze iránt, ugyanis nehéz és időigényes jól megtanulni. Viszont amikor az ember távíró üzemmódba kikerül az éterbe, akkor a rádióösszeköttetés nagyon nagy élményt nyújt, mivel a zajból kihámozni egy távolkeleti rádióállomás nevét, hívójelét és földrajzi helyét, az nagyon-nagy élmény – tette hozzá Hegyi Lóránd.

 

Ha valaki szívesen csatlakozna a Hódmezővásárhelyi Rádió Klubhoz, az a legegyszerűbben honlapjukon keresztül teheti meg, de személyesen is ellátogathat péntek esténként klubhelyiségükbe.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: