Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Megkezdődtek a gyakorlati szintvizsgák

2017. február 06.
Megkezdődtek a gyakorlati szintvizsgák

Megkezdődtek a megyében a szakképzésben résztvevő tanulók szintvizsgái. 700 diák szakmai kompetenciáját mérik fel április végéig. A vizsgák sorát a kerámia és porcelánkészítő tanulók kezdték meg a mai napon, a Villeroy&Boch Magyarország Kft. tanműhelyében.

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Kalmár tagintézményének 7 kerámia- és porcelánkészítő diákja szintvizsgázott a mai napon a Villeroy&Boch Magyarország Kft. tanműhelyében. A megye első szintvizsgája azért is különleges, mert kompetencia-felméréssel monitorozza a gyakorlati képzést. A tanulónak is hasznos, hiszen ha jól teljesítenek, tanulószerződést kötnek velük, amely arra jogosítja a diákokat, hogy a következőkben már vállalati körülmények között, a munka világában tegyék meg az újabb lépéseket szakmájuk megszerzése felé.

 

„Több irányból is támogatjuk a szakképzésben tanuló diákokat, ha valaki tanulószerződéssel, vállalati körülmények között gyakorlaton vesz részt, akkor a tanulmányi eredményétől függően ösztöndíjat kap. Másrészt, ha valaki hiányszakképesítésben tanul, akkor tanulói ösztöndíjat is kap, amelyet az iskolától folyósítanak neki. Ez szintén a tanulmányi eredménytől függ. Ha a kettőt együtt számítjuk, akkor, ha valaki jól tanul, szép összeget, akár hatvanezer forintot is haza tud vinni havonta” – mondta Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettese.

 

A Villeroy&Boch a cég alapítása óta foglalkozik a szakmunkás tanulók képzésével, amelynek célja a munkaerőutánpótlás biztosítása. Nemcsak kerámia- és porcelánkészítők tanulnak itt tanműhelyi keretek között, hanem szórványoktatással más területek számára is képeznek dolgozókat.

 

„A végzős tanulók 90%-ának tudunk álláslehetőséget biztosítani, főként azoknak, akik a munkahelyi követelményeknek megfelelnek, mind szakmai, mind emberi vonalon” – fogalmazott Pál Judit, a Villeroy&Boch Magyarország Kft. HR-vezetője.

 

A szakképzés átalakításával a duális képzés került előtérbe, amely minél több gyakorlati képzőhelyet biztosító cég bevonását követeli meg a szakképzésbe, amire nagy szükség is van, hiszen megyei szinten 20 hiányszakképesítést tart számon a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

„A hagyományos lakatos, amit ma ipari gépésznek hívunk, vagy az építőiparban számos fizikai terület tartozik a hiányszakmák közé, ezek ma hiányoznak a piacon. De vannak olyan szakmák, amelyek a jövőben lesznek fontosak, például a mechatronikai műszerész” – tette hozzá dr. Kőkuti Attila, a vizsgákat szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke.

 

Jó hír, hogy a képzés válaszolt a piac igényeire, és a hiányszakszakmák mindegyikét el lehet már sajátítani a Szakképzési Centrum kilenc intézményének valamelyikében a Csongrád, Szentes, Hódmezővásárhely, Makó illetékességi területen.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: