Online adás
2018. július 19. Csütörtök - Emília napja van

Amit az E-SZJA bevallásról tudni kell

2017. február 22.
Amit az E-SZJA bevallásról tudni kell

Csaknem ötmillió emberről veszi le a terhet a személyi jövedelemadó bevallási tervezet elkészítésével a NAV. Az ügyfélkapuval rendelkezők március 15-e után nézhetik meg a webes felületen az adóhivatal által elkészített e-SZJA-t.


Hirdetés

Már úton vannak a tájékoztatók a személyi jövedelemadó bevallásokról, amelyek tervezetét idén először a NAV készíti el. Az e-szja abban az esetben vehető igénybe, ha a magánszemély nem kér munkáltatói adómegállapítást, vagy azt a munkáltató nem készítteti el részére, illetve ha ő maga nem tesz bevallási nyilatkozatot. Érdemes megjegyezni, hogy a bevallási tervezetet nem igényelheti minden adózó.

 

„Minden olyan magánszemélynek elkészítjük ezt a tervezetet, aki nem egyéni vállalkozó, nem őstermelő, és nem általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély. Tehát a magánszemélyek nagyon széles körének” – mondta Pestuka Gabriella ügyfélkapcsolati osztályvezető, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársa.

 

A legegyszerűbb azoknak a helyzete, akiknek van ügyfélkapujuk, ők március 15-e után megkapják a tervezetet, és ha nem javítanak rajta semmit, nem is muszáj reagálniuk, ezt a NAV úgy értékeli, hogy elfogadták a javaslatot. Ha nincs minden rendben, akkor a javításokat május 22-éig tehetik meg. Annak, akinek nincs ügyfélkapuja, és szeretné, hogy a NAV dolgozzon helyette, március 15-éig kell kérnie a NAV honlapján, SMS-ben, telefonon, vagy személyesen, hogy a NAV küldje meg az adóbevallás javaslatát, amelyeket május 2-áig kipostáznak a magánszemélyek állandó lakóhelyére. Utána már ezek az adózók is május 22-ig javíthatnak.

 

„Ha a magánszemély nem kéri ennek a tervezetnek a kiküldését, mert úgy gondolja, hogy nagy valószínűséggel nem lehet különbözet az év közben megállapított adóelőleg és az év végi elszámolás között, ennek okán nem kéri, hogy mi postázzunk a részére a tervezetet, akkor ezt nem küldjük ki. Ez nem jelenti azt, hogy nem is készült tervezet. Ha a magányszemély semmit nem csinál, akkor május 22-én, most ez lesz a határidő, mert 20-a hétvégére esik, akkor ez egy végleges bevallássá válik” – tette hozzá Pestuka Gabriella.

 

A 4 millió 800 ezer magánszemélyt érintő e-szja bevallási tervezet bevezetését az indokolta, hogy évről évre voltak olyan magánszemélyek, akik adóköteles jövedelemmel rendelkeztek ugyan, de mégsem nyújtottak be adóbevallást, a hivatal többszöri felhívására sem. Az e-szja bevezetésének célja, hogy minél több magánszemély rendelkezzen adóbevallással.

 

A témáról készített bővebb stúdióbeszélgetést február 23-án csütörtökön, 16.30-kor láthatják nézőink a Vásárhelyi Magazinban. Ismétléssel február 25-én, szombaton 17.00 órakor, illetve február 27-én, hétfőn 16.00 órakor jelentkezünk.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: