Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

A kiegyezés volt a témája a Vásárhelyi Esték legújabb rendezvényének

2017. május 30.
A kiegyezés volt a témája a Vásárhelyi Esték legújabb rendezvényének

Az 1867-es kiegyezés eseményeit elevenítették fel tegnap este a Németh László Városi Könyvtárban a Vásárhelyi Esték sorozat legutóbbi rendezvényén.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország teljes állami függetlenségét tűzte ki célul, de a reális helyzet, Ausztria Európában elfoglalt helye és a nagyhatalmak álláspontja is az volt, hogy országunk államiságát csak az osztrák császársággal együtt tarthatjuk meg. A kiegyezéssel a magyar önállóságot korlátozott formában, de 1918 – ig megőrizhettük.

 

„Nagyon fontos a mai politikai gondolkodásban a kompromisszumkötés. Az idén 150 éves kiegyezés erre jó alkalmat ad, hogy átgondoljuk a monarchia-kutatás alapvető kérdéseit. Egy olyan kérdésről van szó, amely a magyar politikai elitet 1867 előtt megosztotta, és ’67-ben lépett csak az Ausztriával való reálunió megoldására. Mindez ettől az időponttól kezdve megosztja a történészeket és a közvéleményt” – mondta dr. Szabó Pál történész, az est előadója.


A kronológiát követő, eseménytörténetet bemutató esten szó esett a fiatal Andrássy Gyula kiegyezésben betöltött szerepéről, és arról is, hogy Deák Ferenc hogyan lett a kiegyezés vezéralakja.

 

„1865-ig várt, kivárta az ausztriai birodalom monopóliumát addig, amikor ő az ajánlatival és a ’48-as alkotmányengedményeivel elő tudott rukkolni. Ekkor vette fel a tárgyalások fonalát és vált az egész kiegyezéshez torkolló tárgyalások vezéralakjává” – tette hozzá dr. Szabó Pál.


A történész szerint a kompromisszumkészség kevéssé jellemző manapság a politikában. Ez a történelmi példa viszont jól szemlélteti, hogy a forradalom utáni teljes elutasításból hogyan haladt egy adott kérdésben a politikai közélet résztvevőinek többsége a kiegyezés gondolata felé. A kiegyezés hatására a dualizmus által elindulhatott az ország a megkésett polgárosodás irányába, és Ausztriával együttműködve válhatott közép-európai nagyhatalommá.

 

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: