Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Kiváló úszóeredmények a 21. Transzplantációs Világjátékokon

2017. július 06.
Kiváló úszóeredmények a 21. Transzplantációs Világjátékokon

Csillogó érmekkel tértek haza a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó Vízilabda Club transzplantációs válogatottjának versenyzői a malagai világbajnokságról. A vásárhelyi Süli Flóra 50 mellen szerezte meg az elsőséget, Korcsik Levente pedig ugyanezen a távon hátúszásban lett a világ második legjobbja.

Legutóbb a 21. Transzplantációs Világjátékokon képviselte az 52 fős magyar csapat az országot Malagán június 25-e és július 2-a között, ahová 2300 résztvevő érkezett 51 országból. A Trappancs Egyesület szárnyai alatt a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó Vízilabda Club két úszója is rész vett a világjátékokon. A 14 éves hódmezővásárhelyi Süli Flóra 2009-ben esett át májtranszplantáción, három éve versenyez, két Európa-bajnoki címe után most a világbajnoki aranyérmet is megszerezte, 50 méter mellen.

 

 

„Egészségeseknek szervezett versenyeken is szeretnék elindulni, és a célom ott is legalább egy harmadik hely megszerzése. Szardínián jövőre Eb lesz, utána vb lesz Newcastle-ben, oda is mindenképpen szeretnék eljutni” – mondta Süli Flóra.

 


Korcsik Levente 19 éves. Évekkel ezelőtt kapott új vesét. A versenyszerű sportot a gyógyszerek miatt felszedett plusz kilók leküzdése érdekében kezdte el, és eredeti célja az volt, hogy az élsporttal megnövelje a beültetett új szerv élettartamát. A fiatalember tavaly augusztusban kezdte meg az edzéseket a HSÚVC-nél, kitartásáról tanúskodik, hogy a rövid felkészülés ellenére a malagai világbajnokságon 50 háton a második helyezett lett.

 

 

„Debrecenben volt februárban egy diákolimpia. Onnan egy aranyérmet és ez együstérmet sikerült elhoznom. Ekkor vált egyértelművé, hogy kijuthatok a világbajnokságra. Onnantól már elkezdtünk erősíteni, kondizni, a technikára jobban odafigyeltünk, a fejeseket gyakoroltuk, a rajtokat, állóképességet növeltünk. Az egy év nem sok idő, ami rendelkezésünkre állt, próbáltunk felkészülni a világbajnokságra, de amit ki lehetett belőle hozni, azt kihoztuk” – mondta Korcsik Levente.

 


A versenyszabályok a transzplantáltaknál sem mások, mint a hagyományos megmérettetéseken, a versenyzők viszont általában rövidebb távokon vagy sprintszámokban indulnak, mert speciális helyzetük miatt a teherbírásuk kisebb, mint egészséges társaiké.

 

 


„Ők kevésbé terhelhetők, mint az egészséges sportolók. Náluk a heti három, maximum heti négy edzés az, ami elvárható. Az egészséges sportolóknál az egyesületben, akik úsznak, ők már heti 7-8 edzésen vesznek részt. A két úszó teljesítménye időben sem mérhető össze az övékével. Flóra 43.58-cal nyerte az 50 mellet. Ezzel az eredménnyel az egészségesek mezőnyében egy közepes időt érne el” – tette hozzá Molnár Ernő, a HSÚVC transzplantációs csapatának edzője.

 

 

A Hódmezővásárhelyi Senior Úszó Vízilabda Club a jövőben is várja a transzplantáltak jelentkezését csapatába.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: