Online adás
2018. június 20. Szerda - Rafael napja van

Visszakerültek a Seuso kincsek Magyarországra

2017. július 14.
Visszakerültek a Seuso kincsek Magyarországra

30 éves kincsvadászat végére került azzal pont, hogy visszakerültek a Seuso kincsek Magyarországra- hangsúlyozta Lázár János a tegnapi Kormányinfón. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert egy alapos tudományos és kutatómunka kezdődhet meg British Museummal közösen a pannon világ feltérképezésére és megismerésére.


Hirdetés

A magyar kormánynak hétévnyi, szívós munka után sikerült visszaszereznie újabb hét tárgyat a Seuso-kincsekből, így most már itthon van az a kollekció, amit Orbán Viktor miniszterelnök a magyarok családi ezüstjének nevez. A római kori leletegyüttes visszakerülését célzó, kezdeti tárgyalásokban Lázár János is részt vett, aki a tegnapi kormányinfón kiemelte: ezzel egy 30 éves kincsvadászat végére került pont.

 

A nemzeti kincsnek része az úgynevezett Seuso kincs, amely a legjelentősebb római-kori leletegyüttes ebből a típusból és ebből az időszakból. A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a magyar tudomány és muzeológia nagy eredménye, hogy visszakerülhetett hazánkba hosszú évtizedes kitérő és kalandos történet után- mondta Lázár János.

 

Összesen 43 és félmillió eurót áldoztak az adófizetők azért, hogyez a több százmillió eurós kincs újra Magyarországon lehessen- emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Nemcsak kiállítás van itt a Parlamentben augusztus végéig, majd Magyarország nagyvárosaiban újabb kiállítások követik a mostani visszatérést, hanem egy nagyon alapos tudományos- és kutatómunka is elkezdődhet, ami a pannon világ, római kori feltérképezését és megismerését is lehetővé teszi- tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Lázár János hozzátette: a kincsvadászat a jövőben is folytatódhat, ugyanis sokan hisznek abban, hogy a legjelentősebb római kori lelet sokkal nagyobb, így további darabok is előkerülhetnek még. A kormány ezzel kapcsolatban minden bejelentést megvizsgál majd. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: