Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

A kánikulában érdemes odafigyelni bőrünk egészségére

2017. július 21.
A kánikulában érdemes odafigyelni bőrünk egészségére

A nagy meleg nemcsak a leégés veszélyét és ezzel a későbbiekben egy esetleg bőrdaganat kialakulását hordozza, hanem teret enged a gombás megbetegedéseknek, valamint az alsó végtagok pangásából eredő orbáncnak, mélyvénás trombózisnak és lábszárfekélynek is. A nyári hónapokban érdemes ezek megelőzésére is különös gondot fordítani.


Hirdetés

Ebben a nagy kánikulában akár 10- 15 perc alatt le lehet égi a déli órákban, védőkrém nélkül. Éppen ezért nagyon fontos a naptej használata. Érdemes a legmagasabb, 50-es faktorszámút vásárolni, de semmiképpen nem javasolt húszasnál alacsonyabbat választani. Ha mégis megtörténik a baj, speciális, erre a célra kifejlesztett termékek nyújthatnak enyhülést, de így is nagyon nehéz helyrehozni a károsodást, a bőr ugyanis nem felejt.

 

 

-A fény DNS károsító hatással bír, ahogyan telik az idő rajtunk. Egyre több ilyen károsító hatás marad meg a DNS-ben és ez az oka annak, hogy a fény felgyorsítja a bőr öregedését és későbbiekben akár bőrdaganatok megjelenését is megszaporítja - mondta dr. Bónis Béla bőrgyógyász.

 

 


A melanóma saját tintájával írja üzenetét a bőrbe és ezt mindenki jól láthatja. Éppen ezért fontos a folyamatos anyajegyvizsgálat, mert a korán felfedezett elváltozások jól gyógyíthatók.

 

 

-Az egyik legrosszabb indulatú betegség, daganatféle, sőt a legrosszabb fajta bőrdaganat. A másik, ami miatt fontos sokat emlegetni, hogy megnőtt a gyakoriságuk az utóbbi évtizedekben. Pontos okát nem ismerjük, a napfény mindenképpen hozzájárulhat, de lehet, hogy más külső hatások is elősegíthetik. Egy érzékletes példa: az 1930-as években minden 1500. embernek lett melanómája, napjainkban kb. minden 60.-nak lesz- tette hozzá a szakorvos.

 

 

A bórgyógyászati rendelők a nyári időszakban azért is vannak tele, mert a nagy meleg miatt a nedves bőrnek melegágya a gomba, amit fontos kezelni. Ahogyan az alsó végtagok pangásának megelőzésére is érdemes odafigyelni, mert így el lehet kerülni a szezon jellegzetes betegségeit: az orbánc, a mélyvénás trombózis és a lábszárfekély kialakulását.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: