Online adás
2018. július 19. Csütörtök - Emília napja van

Ösztöndíjat kapnak az ápolók

2017. július 21.
Ösztöndíjat kapnak az ápolók

A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.


Hirdetés

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, a Mihalicza-ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható. Hozzátette: a képzés első félévében az ösztöndíj mértéke 640 ezer forint is lehet, a második félévtől pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni.

 


„Nem tagadjuk el azt, hogy van humánerőforrás-krízis Magyarországon. Nem tagadjuk el azt, hogy szakdolgozói szinten vannak hiányaink. De minden eddigi döntésünk azért történt, hogy ezen a helyzeten változtassunk. Ez a szituáció sem tegnap, vagy ma állt elő, hanem örököltük egy előző időszaktól” – mondta Ónodi -Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.

 


Betlehem József miniszteri biztos elmondta, idén szeptemberben három orvosegyetemen indul meg a képzés 100-100 fős keretszámmal. Jövő februárban a Semmelweis Egyetem keresztféléves képzés keretében kapcsolódik a programhoz. A végzés 2019 tavaszára várható. Az igénybe vehető ösztöndíj feltétele hasonló a rezidenseknek nyújtott támogatáshoz.

 

 

„A végzést követően, 5 évig kell Magyarországon tevékenykednie annak, aki ezt a kiemelt támogatást igénybe veszi, és ezen belül három évig a közfinanszírozott ellátó rendszerben dolgoznia” – tette hozzá Betlehem József miniszteri biztos.

 


A kormányzat azt reméli az ápolói mesterképzés bevezetésétől, hogy hatékonyabb lesz a betegellátás, és nőni fog a betegek elégedettsége. Az elmúlt években számos intézkedés szolgálta az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány csökkentését. Ilyen volt a béremelés, amely az elmúlt évben 20 milliárdos, idén pedig több mint 100 milliárd forintos nagyságrendet jelent. A rezidensösztöndíjakra eddig 8 milliárd forintot fizettek ki, az egészségügyi szakközépiskolát választóknak indított ösztöndíjprogram kerete pedig 4,4 milliárd forint.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: