Online adás
2018. június 20. Szerda - Rafael napja van

Egyre élénkebb a hódmezővásárhelyi ingatlanpiac

2017. augusztus 11.
Egyre élénkebb a hódmezővásárhelyi ingatlanpiac

A felívelésének szakértők szerint még nincs vége, sőt a tízemeletes toronypaneleket érintő minőségi lakáscsere program - ha elindul - a városban újabb robbanást indíthat be a házeladások tekintetében.


Hirdetés

2014-től érzékelhető az ingatlanpiac élénkülése országosan és Hódmezővásárhelyen egyaránt. A panellakások árai emelkedtek a legtöbbet az elmúlt három évben. Az általunk megkérdezett ingatlanszakértő szerint az említett időszakban 92 ezer forintról, 121 ezer forintra emelkedett a házgyári lakások négyzetméter ára, ami egy 30%-os emelkedést hozott. A téglablokkos lakások árai - amelyek főleg a kertvárosban és a Szabadság téren találhatóak - 20%-ot emelkedtek úgy, hogy eleve magasabb négyzetméter árról indultak. A családiházas övezetekben is hozzávetőlegesen 20%-os az elmozdulás felfelé, de itt azért a képet az adott háztípus kora és kialakítása árnyalja némileg. A szakértő szerint Hódmezővásárhelyen nagyarányú árfelhajtó hatása lehet majd például a tízemeletes toronypaneleket érintő új, a kormány által támogatott projektnek.

 

 


- Egy kísérleti fázis előtt vagyunk, itt kalkulációkat lehet tenni, mivel statisztikai adatok nincsenek, de azt gondolom, ha a tervek szerint a Csengettyű közi nagy ház lesz átalakítva, akkor itt az ingatlanáraknál lesz egy robbanás. Ott nagyjából felére csökken a lakók száma, nekik kell másik ingatlant találni. Ilyen esetekben volt olyan külföldi példa, hogy építettek egy úgynevezett puffer lakótelepet ahová átköltöztették az embereket. Én azt gondolom a hódmezővásárhelyi ingatlanpiac le tudja nyelni ezt a hozzávetőlegesen 80 családnak az elhelyezését, ami valószínűleg áremelkedést fog hozni. Én korábban erről készítettem tanulmányt, hogy azok az ingatlanok, amelyeket felújítják, azoknál gazdaságilag annyival megnő az értékük, hogy kvázi luxus lakások lesznek, hogy összességében itt kár nem fog keletkezni – mondta Molnár Attila, a Fair-M Ingatlaniroda alapítója.

 

 


Az élénk ingatlanpiaci helyzet miatt egyre drágábban lehet majd építményhez jutni Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzat által hirdetett lakásokat például most még kedvező feltételek mellett lehet megvásárolni, de az érdeklődés növekedésével az összegek is feljebb kúszhatnak. További árfelhajtó hatása van a már épülő északi elkerülő útnak. Mivel belátható időn belül elkészül, már érezteti hatását az ingatlanpiacon.

 

 

 

- Az elkerülő úthoz közelebb lévő városrészekben máris emelkedik egy kicsit a kereslet. Gondolok itt Tarjánra, illetve Béketelep az nagy nyertese lesz a fejlesztésnek – tette hozzá Molnár Attila.

 

 


Az ingatlan árak emelkedésével párhuzamosan a vásárlói kedv növekedése is érezhető. A CSOK megjelenésekor volt a csúcs, és az évtizedekig tartó pangás az ingatlanpiacon már jó ideje megtört. További pezsgésben tarthatja a helyzetet a várható Tram-train beruházás, mivel a leendő gyorsvasút vonala mentén emelkedik a házak, üzletek iránti kereslet.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: