Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

Megszűnnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek!

2017. szeptember 11.
Megszűnnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek!

Megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket a városban. Olyan nagy az ide kerülő anyagok szennyezettsége, hogy a szolgáltató számára értelmetlenné vált a gyűjtőhelyek fenntartása, és a környékbeli lakosokat is zavarta a szétdobált szeméthalom. A pénteki közgyűlés ezért döntött a felszámolás mellett, így a hét végére eltűnnek a különböző színű kukák a társasházak környékéről.


Hirdetés

A papíron, az üvegen, a fémen és a műanyagon felül szinte mindenféle anyag megtalálható a szelektív hulladékgyűjtőkben, sőt még azok mellett is. A szemétkupac évek óta kísérti az itt élőket, holott már rengetegszer szót emeltek miatta. Az egyik lakónak ebből több kellemetlensége is származott, így arcát nem vállalta, de véleményét elmondta az ügyről.

 

"Sok személynek szóltam, hogy kérem szépen, ne tegye bele! Erre az volt a válasz, hogy mi köze hozzá? Mire én: nem maga szagolja, hanem én. Éjjel-nappal üvegcsörgés, durkálás, lepakolás, autók jönnek-mennek. Napi szinten vagy 10 autó fordul meg itt" – árulta el az egyik környékbeli lakos.

 

A háztartási hulladékok vagy akár az állati tetemek kihelyezése vagy máshová szállítása, esetleg a szelektív kukák kommunális szeméttel való megtöltése nemcsak a kertvárosiak problémája. Cseri Tamás önkormányzati képviselőt a város több pontjáról keresték fel ezekkel a panaszokkal.

 

"Sajnos a magasházas övezetekben, a Belvárosban, a Hódtóban, a Kertvárosban és a Susán panel részeiben a szelektív hulladékgyűjtők nagy részére elmondható, hogy rosszabbak a tapasztalatok, mint jók. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek illegális lerakókká alakultak az esetek 80-90%-ban. Csak egy-két kivételtől eltekintve működnek viszonylag jól a szigetek" - mondta Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

 

Dr. Kovács Pál a szolgáltató részéről a pénteki közgyűlésen elmondta: a magasházas övezetekben okafogyottá vált a szelektív hulladékgyűjtés, hiszen a kukák szennyezettségi szintje a 80-90%-ot is eléri, így tartalmukat végül kommunális hulladékként tudják kezelni.

 

"A szolgáltató ezért fordul az önkormányzathoz, a közgyűléshez, hogy radikális megoldásként a 23 meglévő gyűjtőszigetet szüntessük meg. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben nem kerülhet elhelyezésre illegális hulladék" - mondta dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója.

 

A hozzászólásokból kiderült, hogy pártállástól függetlenül mindenki tarthatatlannak találja a kialakult helyzetet, hogy Vásárhely ilyen szemetes.

 

"Nem a szolgáltató mondott elsősorban csődöt, hanem mi. Ki kell mondani, hogy mi, vásárhelyi lakosok, hiába volt propaganda és kezdtük jól, egyszerűen csúnya szóval, elkutyultunk, de nagyon" - mondta Nagy Ernő MSZP-s önkormányzati képviselő.

 

Végül a közgyűlés döntött a szelektív hulladékgyűjtő szigetek felszámolásáról, de csak a magasházas övezetekben, a kertes házaknál megmarad a korábbi rendszer. A jogszabály lehetőséget biztosít azonban a társasházakban élők számára is további szelektív hulladékgyűjtésre, ám péntektől a papír, az üveg, a fém és a műanyag hulladékot már a Klauzál utcai depóhoz kell elszállítani.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: