Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

Elkészült és már át is adták az Oldalkosár utcai óvodát

2017. szeptember 12.
Elkészült és már át is adták az Oldalkosár utcai óvodát

Átadták a felújított Oldalkosár utcai óvodát. Az 1970-ben épült intézmény teljes külső-belső felújításon esett át. A 30 millió forintos beruházásnak köszönhetően azonban nemcsak az épület szépült meg, hanem új eszközök beszerzése is megvalósult.


Hirdetés

2010-ben a városban elsőként az Oldalkosár utcai óvoda kezdte meg a pszichés funkciós zavarokkal küzdő kisgyermekek integrációját, amely azóta is folyamatos a nevelési intézményben. Emellett napjainkban annak a két óvodának az egyike Hódmezővásárhelyen, amely mozgássérült gyerekeket is tud fogadni. Ebben nyújt segítséget a most megvalósult beruházás keretében kialakított akadálymentesített bejárat, illetve mosdó, valamint a megújult tornaszoba, ahol a mozgásfejlesztő foglalkozások is megvalósulnak.

 

„Az én kisfiamnak egy mozgáskorlátozott kis csoporttársa is volt az óvodában, és fontosnak tartom, hogy találkozzanak azzal, hogy vannak olyan kisgyerekek is, akiknek más igényeik vannak. Ezzel az óvoda is úgy tűnik, hogy törődött, és a mozgáskorlátozott, akadálymentesített bejárattal lehetőséget biztosított minden kisgyereknek és a családjaiknak arra, hogy teljes egészében tudják birtokba venni az óvodát” – mondta dr. Soós Hajnalka szülő.

 

Megújult a fejlesztő szoba is, itt történik például a logopédiai fejlesztés is, ami nagyon fontos, hiszen a tiszta, érthető beszéd elsajátítása az iskolaérettség egyik fontos kritériuma. Az épület energetikai korszerűsítése mellett eszközbeszerzés is megvalósult a 30 millió forintos óvodafelújítás keretében. Új mosó- és mosogatógépet, tálalókocsikat és csepegtetőtálcákat, valamint a kiságyakra új fektetővásznakat tudtak beszerezni az óvodában.

 

„Örvendetes, hogy itt a belváros szívében ez az óvoda 1970 óta most végre megújult, és a 21. századi körülményeknek megfelelően tudnak az itt dolgozók dolgozni, illetve az ide járó gyermekeknek szeretnénk minél jobb körülményeket biztosítani” – mondta Almási István polgármester.

 

Magyarország már 2016-ra teljesítette azt az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célt, hogy a négyéves gyermekek legalább 95 százaléka vegyen részt az óvodai nevelésben – jelentette be ma Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Már hároméves kortól kötelező az óvodai nevelésben való részvétel. Ezért is fontos nemcsak az óvodai férőhelyek bővítése, hanem a meglévő létesítmények felújítása. Az Oldalkosár Utcai Óvodába jelenleg 69 kisgyermek jár. A csoportok optimális kihasználtsággal működnek.

 

„A hároméves kortól kötelező óvodába járás annyiból jelent nagy könnyebbséget, hogy egész három év áll rendelkezésre arra, hogy az iskolára felkészítsük a kisgyerekeket. Szemben a korábbi évekkel, amikor egy adott esetben csak az utolsó évben került a kisgyermek óvodába, ott sokkal rövidebb volt erre az idő. Maga a szocializáció, a gyermekközösségben való lét, egyáltalán az alkalmazkodás, az egymással való együttműködés, kooperáció, a kommunikáció, ezt mind-mind segíti, hogy már hároméves kortól lehetőségük van a kisgyerekeknek erre, hogy ebben nevelődjenek” –emelte ki Ludescherné Maksa Zsuzsanna, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Oldalkosár Utcai Tagintézményének óvodavezető-helyettese.

 

A Területfejlesztési Operatív Program segítségével összesen 564 millió forintból 11 óvoda újul meg Hódmezővásárhelyen. Az Oldalkosár Utcai Óvoda felújítása 2017 áprilisában kezdődött meg, és ez év augusztus 31-ével adta át az épületet a kivitelező. A mai ünnepélyes átadó alkalmával a gyerekeket cirkuszjegyekkel ajándékozta meg a városvezetés.

 

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: