Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról, valamint az azt követő megtorlásokról is több konferenciát rendeznek az Emlékpont őszi programsorozatában

2017. szeptember 13.
Az 1956-os forradalom és szabadságharcról, valamint az azt követő megtorlásokról is több konferenciát rendeznek az Emlékpont őszi programsorozatában

A Nagy Háború hőseitől a kádári megtorlások áldozataiig programok sorával készül az Emlékpont az őszre. A közgyűjtemény célja, hogy a fiatalok és az idősebb korosztály huszadik századról alkotott képe tovább bővüljön.


Hirdetés

A hódmezővásárhelyi Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak egyrészt a tudomány napjához, másrészt a Vásárhelyen tizenegyedik éve megrendezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez. Az idén sem lesz ez másképp, széles látókörű eseménysorozattal készülnek az érdeklődőknek.

 


– Az 1956-os forradalmat és a hozzá vezető utat igyekszünk bemutatni a közönségnek tudományos konferenciákkal, könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórákkal minden generációnak és minden szakmai, vagy éppen a szélesebb érdeklődési körű közönség számára nyitott módon – fogalmazott Miklós Péter, az Emlékpont igazgatója.

 


Az 1957-es megtorlások hatvanadik évfordulójához kapcsolódva október 25-én konferenciát rendez az Emlékpont, amelyen a kádári megtorlások rendszerének kialakulását mutatja be. Az Emlékpont filmvetítéssel is készül. Stefka Istán és Csurka Dóra „Nem vallott, eltemetve”című alkotását mutatja be az intézmény. A film Dózsa László színész sorsát dolgozza fel, aki akkor tizenéves fiú volt és – mivel lelőtték és halottnak vélték – tömegsírba került. Az ősz folyamán megemlékezik az Emlékpont a vásárhelyi és a vidéki zsidóság múltjáról is.

 


-Az intézményben kerül sor a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány történelemversenyének regionális fordulójára október 18-án, míg október 19-én megnyílik a zsidó honvédek első világháborús részvételét bemutató kiállítás, továbbá az Élet Menete Alapítvánnyal való nemzetközi együttműködés keretében kerül sor arra vásárhelyi, makói és szegedi zsidóság életmódjáról megrendezésre kerülő konferenciára, amely a vidéki zsidó közösségek, családok, gazdasági és társadalmi egységeinek történetét járja körbe – tette hozzá Miklós Péter.

 


A kiállítások sorában pedig szeptember 15-én nyílik meg Péczely György festményeiből álló tárlat, amelyet október 19-től az első világháborús zsidó emlékeket bemutató kiállítás követ a közgyűjtemény galériájában.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: