Online adás
2018. július 20. Péntek - Illés napja van

Lakossági fórumot tartott Dr. Kallai Árpád Földeákon

2017. szeptember 13.
Lakossági fórumot tartott Dr. Kallai Árpád Földeákon

A területet érintő egészségügyi fejlesztéseket, illetve a makói és a hódmezővásárhelyi kórház pályázatait ismertette a földeáki és óföldeáki lakókkal tegnap Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, aki a szűrővizsgálatok fontosságára is felhívta a figyelmet.


Hirdetés

Földeák és Óföldeák területére vonatkozóan tartott lakossági fórumot Dr. Kallai Árpád tegnap. A két településről idén 20.000 ember vett részt járóbeteg ellátásban és közel 450 fekvő beteg fordult meg, többségük a makói egészségügyi intézményben. A lakók panaszain túl a térséget érintő fejlesztésekről is beszámolt a főigazgató. Így többek között ismertette a két tagintézményre vonatkozó napelempark-bővítési projektet, de a járóbeteg ellátás eszközfejlesztéséről és egy új, 100 milliós nagyságrendű betegazonosítási rendszer bevezetéséről is tájékoztatta a helyieket.

 

-          „Itt olyan betegazonosításra alkalmas rendszert fogunk reményeink szerint kialakítani a kórházban, amely tényleg a betegbiztonságot garantálja. Talán furcsán hangzik, de egy nagyszámú osztályon az, hogy ki kicsoda, és hogy kinek mikor és mennyi gyógyszert kell beadni, az egy nagyon fontos és emberfüggő feladat, és ebben a legkisebb tévedés is komoly kockázatot rejt magában. Ennek kiküszöbölésére és a hibának az elkerülése érdekében egy ilyen rendszer kerül kialakításra” – mondta Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

 

A térség két kórházának fejlesztésein túl a főigazgató a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a település lakóinak figyelmét. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az emlőrák szűréseken, ha csak 75%-os részvételi arány lenne, akkor már 30%-al csökkenhetne a betegségben elhunytak száma. Az emlő és méhnyak rák mellett a vezető halálokok között szereplő vastagbél daganat megelőzését és korai felismerését segítő ellenőrző vizsgálati program is hamarosan beindul az országban.

 

-          „ Én nem kérek mást ebben a témakörben, csak azt, hogy legyenek figyelemmel ezekre a felhívásokra. Vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket, hiszen ez mind-mind azokért van, akiket szeretnénk akár helyben elérni, és ezért is vonulunk ki ide a busszal, ezért jövünk ide szűrőnapokra, ezért van segítségünkre a község vezetése, nem utolsó sorban a háziorvos kollégák is” – hangsúlyozta Dr. Kallai Árpád.

 

A főigazgató emellett elmondta, hogy a helyi ellátás tekintetében is zajlanak fejlesztések. Földeákon megújul többek között a háziorvosi rendelő és az ahhoz kapcsolódó váróterem, de a szolgálati lakás és az Egészségház is átalakul, korszerűsödik. Óföldeákon pedig a Közösségi Ház felújításának köszönhetően több lehetőség nyílik majd akár egészségügyi előadások megtartására is.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: