Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

A paraúszó válogatott Vásárhelyen készül fel a mexikói világbajnokságra

2017. szeptember 13.
A paraúszó válogatott Vásárhelyen készül fel a mexikói világbajnokságra

Az idei esztendő legnagyobb kihívása a paraúszók számára a szeptember 30-a és október 6-a között zajló mexikói világbajnokság lesz. A 11 tagú, kifejezetten fiatal magyar válogatott Hódmezővásárhelyen készül a versenyre.


Hirdetés

A múlt vasárnap érkezett a hódmezővásárhelyi uszodába edzőtáborozni a magyar paraúszó válogatott, ahol szombatig folytatják felkészülésüket a mexikói vb-re. A világverseny egyik nagy nehézsége, hogy nemcsak az ellenfelekkel kell megküzdeni, de alkalmazkodni kell a magaslati viszonyok, és az eltérő időzóna adta versenykörülményekhez.

 

„Jó eredményekre számítok annak ellenére, hogy Mexikó Cityben lesz, magaslaton lesz a világbajnokság. Pap Biankától, Konkoly Zsófitól, Sors Tomitól várok igazán érmet, illetve Vereczkei Zsoltitól. Meglátjuk. Ilyen még nem volt, hogy magaslaton legyen világverseny!”– fogalmazott Becsey János vezetőedző.

 

Sors Tamás a riói olimpia után még a visszavonulást fontolgatta. A londoni olimpia aranyérmes pillangóúszója, Mexikóban 100 és 50 gyorson ugrik majd a medencébe. Utóbbiban, mindenképpen döntőt szeretne úszni.

 

„Nekem most ez az 50 gyors először lesz ilyen nagy számom, nekem a 100 méter pillangó volt eddig a fő, én Rió után akkor ott mondtam, hogy ennek itt vége, az volt az utolsó 100 méter pillangóm. Erre az 50 méter gyorsra, eddig még nem készültem kimondottan, ez most új lesz, meglátjuk hogyan fog sikerülni” – mondta Sors Tamás.

 

A 17 éves Pap Bianka napi két úszó és egy kondiedzéssel készül a világbajnokságra, ahol 100 és 400 gyorson, illetve legnagyobb erősségeiben, 100 háton és 200 vegyesen száll majd versenybe a legjobbakkal.

 

„Még hátra van a gyorsítás része, de azt majd kint fogjuk elvégezni. Még azért van egy kis állóképességi munka, hogy bírjam a 400 gyorsot is, majd szép lassan kialakul minden. 100 háton és 200 vegyesen Rióban érmet nyertem, mindig is jól ment nekem a hát, és a vegyesben is a hát a legerősebb résztávom”– összegezte Pap Bianka.

 

Vereczkei Zsolt bronzéremmel szeretne hazatérni a világversenyről. 50 méter háton bizonyít a paraúszók nagy öregjének számító sportoló.

 

„A hét paralimpiára vagyok a legbüszkébb, meg arra, hogy abból mind a hétszer éremmel tudtam hazajönni, ebből három világcsúccsal arany és négy bronz”– fogalmazott Vereczkei Zsolt.

 

A magyar csapat Tóth Tamás nélkül vág neki a világbajnokságnak, a Rióban 100 méter háton aranyérmet szerzett úszó vállsérülés miatt nem indul a megmérettetésen. A paraúszók évente kétszer edzőtáboroznak a városban, élvezik a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda biztosította infrastruktúrát és a nyugodt körülményeket. Nem utolsó sorban ismerkednek a létesítménnyel, mint versenyhelyszínnel is, hiszen a Magyar Nyílt Országos Paraúszó Bajnokságot nemcsak idén, de jövőre is itt rendezik majd.

 

„A vásárhelyi uszoda alkalmas arra, hogy a különböző képességű mozgáskorlátozottakat fogadja. Az uszodát ki kellett alakítani, hogy erre alkalmas legyen. Ez is egy fontos szempont, hiszen a paraúszók csak olyan uszodába tudnak elmenni edzőtáborozni, ahol a feltételeket tudják biztosítani a számukra. Mi a tavalyi évben ezt a feltételt biztosítani tudtuk az uszodában, folyamatosan tudunk mozgássérült embereket is fogadni” – mondta Fekete Ferenc önkormányzati képviselő.

 

A tervek szerint a magyar csapat szeptember 20-án utazik előbb Maiamiba, majd Mexikó Citybe a vb-re. Elsőként Konkoly Zsófiért szurkolhatunk majd 100 háton a világversenyen. Vajna András hitvese, Vajna Tímea máris így tett, csak a magyar válogatott úszók kedvéért érkezett Hódmezővásárhelyre, ahol a legjobb eredmények elérésére biztatta a mozgássérült sportolókat.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: