Online adás
2018. június 24. - Iván napja van

A városháza gyufás makettjét készítette el a vásárhelyi Balog Imre

2017. szeptember 13.
A városháza gyufás makettjét készítette el a vásárhelyi Balog Imre

Közel százezer gyufaszálból készítette el a vásárhelyi Balog Imre a városháza kicsinyített másolatát. A 17 évig tartó munka eredményeként létrejött remekművet az alkotó a Polgármesteri Hivatalnak ajándékozta, így bárki megcsodálhatja a nem mindennapi látványosságot.


Hirdetés

Aki belép a polgármesteri hivatalba, azt rögtön egy csodálatos látvány fogadja, mégpedig a városháza gyufás makettje. A vásárhelyi Balog Imre a városháza eredeti tervezője Ybl Lajos építész tervei alapján kicsinyítette le és modellezte az épületet. A Polgármesteri Hivatal szépsége nyűgözte le Balog Imrét, akiben 2000-ben fogalmazódott meg az építés ötlete.

 

„Nem gondoltam, hogy ilyen hosszú ideig tart el, 17 év alatt készült el, szinte napra pontosan. Ez körülbelül 80 és 100 ezer szál közötti gyufamennyiségből készült el. Némi fogpiszkáló is van benne. Nekem is terveznem kellett, ugye a méretarány miatt, hogy mi mekkora legyen, milyen hosszú. Így is körülbelül 1:80 arányban lett elkészítve az épület” – mondta Balog Imre, a gyufás makett készítője.

 

A készítő hozzátette: az anyag minősége sem volt mindegy, mivel csak a hagyományos, hibátlan kis gyufaszálak alkalmasak, amelyek végeit az alkotó felesége égette el. A makett 65x150 centiméter, amelynek a legmagasabb pontja, a torony 70 centiméter magas. Balog Imre az alkotást a Városházának adományozta, mivel úgy gondolta, hogy a legjobb helye a Polgármesteri Hivatalban van.

 

„A feleségemmel ezt beszéltük, hogy gyakorlatilag olyan, mint ha felneveltünk volna egy gyermeket és most elment otthonról. Hasonló érzés, mert ez töltötte el a lakás látványát, mivel bármilyen fotó készült a lakásban, akkor valahol mindig feltűnt. Most ez nincs, maradt egy űr, de persze ezt megszokjuk” – osztotta meg benyomását Balog Imre.

 

Mint kiderült: a makettet teljes titokban készítette el az alkotó, csupán családja és az akkori három alpolgármester: Almási István, Csorba Mihály és dr. Kószó Péter tudott róla.

 

Balog Imre tervei közt szerepel, hogy egy másik vásárhelyi épületet is lemodellezne gyufából.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: