Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Megnyílt az I. világháborús vándorkiállítás a Kossuth téren

2017. október 02.
Megnyílt az I. világháborús vándorkiállítás a Kossuth téren

Időutazás várja azokat, akik ellátogatnak a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítására, a Kossuth téren felállított gömbsátorba. Az érdeklődők egy évszázadot utazhatnak vissza, hogy megismerjék, hogyan éltek az átlagemberek az I. világháború idején.  Ez az interaktív tárlat arra is alkalmas, hogy a vásárhelyiek fejet hajtsanak a több mint 3000 helyi áldozat előtt, akik annak idején életüket áldozták a hazáért.

- Itt egy olyan fronton használt, tábori egészségügyi ládát látunk, amely gyakorlatilag a teljes orvosi felszerelést mutatja meg. – mutatta meg az egyik kiállítási tárgyat Császtvay Tünde főkurátor.

 

 

Tehát szinte minimális elsősegélyben tudták részesíteni a harctéren sebesülést szenvedő katonákat. De ez csak egy azok közül az érdekességek közül, amelyeket a Többes számban című vándorkiállításba belépve megszemlélhet a látogató.

 

 

- Azt gondolom, hogy a szórakozás mellett az emlékezésnek lesz itt a helye. De ez nem valami didaktikus, akarattal megmondott emlékezés, hanem ha itt végigmennek az érdeklődők, azt láthatják, hogy vajon milyen világot éltek meg 100 évvel ezelőtt a közemberek a fronton és a hátországban - mondta Császtvay Tünde főkurátor.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum által életre keltett interaktív vándorkiállításnak Hódmezővásárhely a harmadik állomása. Az a város, ahol annak idején a lakosságszámhoz képest arányában jóval több férfit vittek el a frontra, mint máshonnan.

 

 

- Mi, vásárhelyiek méltán lehetünk büszkék és hálásak a különböző ezredekben szolgáló katonákra, akik jelentős szerepet vállaltak a harcszíntereken zajló harcokból, hatalmas áldozatot hozva a hazáért. Ezek a katonák a legtöbbek adták, amit lehetetett, az életüket - mondta Almási István polgármester.

 

 

Ezzel a kiállítással fejet hajthatunk a több mint 3000 hódmezővásárhelyi áldozat előtt- hangsúlyozta Lázár János, országgyűlési képviselő, majd hozzátette: arra is alkalmas ez a tárlat, hogy felidézzük, annak idején Magyarország a világ vezető hatalmai közé tartozott, a példátlan siker után azonban mégis elvesztette az I. világháborút.

 

 

- Nagy dilemma, nagy kérdés, hogy ez minek az oka. Külső erők oka, a saját gyávaságunk, a saját hibánk vagy mások okozták ezt nekünk. Ennek a dilemmának a végig gondolására biztatom azokat, akik hisznek Magyarországban, és úgy gondolják, hogy ez a nemzet, ez az ország, úgy ahogyan Szent István megálmodta, nagyra hivatott, és ezt a hivatását talán a 21. században is betöltheti - mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

 

 

A megnyitó után az érdeklődők egyből próbálták feltérképezni a bemutatott tárgyi anyagot. Az I. világháborúban használatos bicikli Faragóné Szénásy Emeséből szép emlékeket is előcsalt. Kiderült, annak idején nagyapjának is volt ilyen, és ő még azon tanult meg kerékpározni.

 

 

-Nagyon örülök neki, hogy ide is eljött ez a kiállítás. El is vártam Vásárhelytől, hogy ezt ide is elhozzák, mert annyi halottunk volt az I. világháborúban, minden családot érintett. Még át kell böngészni, itt tanyázok még egy-két napot- mondta Faragóné Szénásy Emese.

 

 

Érdemes sietni, mert a vándorkiállítás csupán szerda 17 óráig látható Vásárhelyen. Kedden azonban este 20 óráig várja a látogatókat. Nem bánják meg azok sem, akik sötétedés után tudják felkeresni, mert 19 órától vetítésnek is szemtanúi lehetnek.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: