Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Elfogadták a Csongrád megye átnevezéséről szóló javaslatot

2017. október 03.
Elfogadták a Csongrád megye átnevezéséről szóló javaslatot

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye 2020. június 4-től. A megyék nevéről szóló határozat módosítását Lázár János egyéni képviselői indítványára ellenszavazat nélkül fogadta el ma a Parlament. 

Az Országgyűlés a megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot Lázár János egyéni képviselői indítványára 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el. Így Csongrád megye nevének megváltoztatása a trianoni döntés 100. évfordulóján, 2020. június 4-én lép hatályba.

 

 

A térség országgyűlési képviselője a döntés kapcsán elmondta, szimbolikus üzenete van annak, hogy Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is. Az átnevezés nem vesz el senkitől semmit, viszont egy ezeréves közösségnek adja vissza a tiszteletet és megbecsülést, amelyet az ott élők megérdemelnek.

 

 

Az indítvány mögött makói kezdeményezés áll, és a térségében lévő településekről szól, hiszen Csanád vármegye korábbi központja Makó városa volt. Dr. Halmágyi Pál, a Maros-parti városban élő nyugalmazott múzeumigazgató szerint az, hogy Csanád megye visszakerül Magyarország térképére, újra egyértelművé teszi, hogy azt a vitézt, aki ezt a területet István király államába bekapcsolta, annak nevét viseli ez a térség.

 

- Nagyon örülök a döntésnek. Éppen ideje volt már, hiszen az, hogy visszakapjuk az ezeréves megye elnevezésünket, az már 1990-ben, a rendszerváltással elindult. Sajnos akkor nem volt olyan politikai akarat, amely mellé állt volna, vagy segítette volna ennek megvalósítását. Most hála Istennek, megvalósult. Végre újra lehet látni Magyarország közigazgatási térképén azt a Csanád nevet, amely ezeréves – fogalmazott a szakember.

 

 

A történész szavaiból kitűnt, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is milyen élénken él a csanádi identitás.

 

 

- Csongrád megyével mi jóban vagyunk, mivel a szomszéd megyénk. Ugyanígy, ha kelet felé nézünk Békés megyével, de azért rosszul esett, hogy a kettő közötti szép Csanád megyét szétdarabolták. Kelet felé Békés megyéhez csatolták Battonyát, Mezőhegyest, Mezőkovácsházát, a központi járás, Maroslele, Földeák, Makó és a Torontáli Járás, Kiszombor és további kilenc község beolvadt Csongrád megyébe. Ezzel 1950-ben a tanácsrendszer bevezetésével megszűnt Csanád megye, eltűnt a térképről is. Most legalább visszajött – tette hozzá dr. Halmágyi Pál.

 

 

A döntés értelmében Csongrád megye elvenezése 2020. június 4-től Csongrád-Csanádra változik. A változás a lakosság számára költséget nem jelent, hiszen a személyi okmányokon, az autók rendszámtábláján nem szerepel a megyenév. 

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: