Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Dr. Marjanucz László: Csongrád-Csanád megyével történelmi igazságszolgáltatás született

2017. október 05.
Dr. Marjanucz László: Csongrád-Csanád megyével történelmi igazságszolgáltatás született

Közös nyilatkozatban üdvözölték az egykor Csanád vármegyéhez tartozó települések polgármesterei az Országgyűlés döntését, amely szerint a megye elnevezése 2020. június 4-től Csongrád-Csanád megyére változik. Dr. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem Modernkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője volt ma a Vásárhelyi Magazin vendége, aki szerint az új elnevezéssel történelmi igazságszolgáltatás született.

Az Országgyűlés döntése az ezeréves örökség, a Csanád elnevezés és a hozzá kapcsolódó értékek és hagyományok megőrzését segíti. Tisztelgés az egykor itt élt ősök előtt, ugyanakkor bizonyos elégtétel is azokért a sérelmekért, amelyeket elszenvedtek a méltatlan és igazságtalan békediktátum, valamint az 1950-es, Csanád megye fölszámolásáról hozott határozat miatt – fogalmazott dr. Marjanucz László. Szép történelmi gesztus, hogy épp 2020. június 4-étől, a trianoni békediktátum 100. évfordulójától kezdve éljen tovább a megszüntetett régió és az itt egy évezreden keresztül élő emberek emléke a megye új névhasználatában.

 

 

„A bajok igazi oka a közigazgatási, politikai szempontból egymásra zúduló események oka a trianoni békediktátum volt. A 63 vármegyéből 33 maradt. Csanád vármegye területének egy jelentős része a mai Romániához került Tornya központtal és az ország többi megyéjének területe is csonkán maradt. Ezek a dupla elnevezések, hogy Hajdú-Bihar, vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, mind azt jelzik, hogy a névvel ki akarták fejezni, a név hordozza a terület történeti múltját, mert egyébként a csonkán maradt területek egyesítéséről van szó. Trianon megcsonkította az országot, a 33 megyéből is 10-et hagyott meg épnek. Ezért szimbolikus és találó az új elnevezés indulása” – tette hozzá dr. Marjanucz László, tanszékvezető.

 


Az Országgyűlés döntése értelmében az ősi, az ország számára lassan feledésbe merülő, de a térségeben élők múltját, hagyományait, értékeit szimbolizáló, és az előző generációk emlékét az utókor számára is megőrző Csanád név visszakerül Magyarország térképére. Ezzel együtt a magyar közvélemény figyelme is ráirányul mindarra, amit a magyarság számára Csanád, a csanádi térség és az itt élő emberek jelentenek. A témáról részletesen a Vásárhelyi Magazin ismétlésében tájékozódhatnak nézőink, amelyet október 7-én szombaton 17.00 órai kezdettel tűztünk műsorunkra.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: