Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Felavatták Szent László király mellszobát

2017. október 12.
Felavatták Szent László király mellszobát

A Kenéz Heka Etelka által a város számára adományozott alkotás, a Szentháromság templom előkertjében kapott helyet. 

Szent László elkötelezett katolikus királyként, kemény törvényei és államszervezése által, egy évezreden keresztül biztosította országunk fennmaradását, hazánk helyét a keresztényi Európában. Komoly örökséget hagyott hátra, országépítő tevékenysége, értékrendje követendő példaként szolgálhat valamennyiünk számára – hangsúlyozta dr. Kószó Péter alpolgármester avatóbeszédében.

 

 

- Az Európai Unió alapokmányát megalkották, bár mi magyarok sokan próbáltuk azt, hogy legyen benne a keresztény Európa kifejezés, ennek ellenére nem vették bele, amit nagyon sajnálunk és ennek következményeit láthatjuk a mai európai politikában is – mondta dr. Kószó Péter.

 

 

Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a szobor adományozójának, Kenéz Heka Etelkának. A mecénás az ünnepségen Szent László királyhoz írt művét szavalta el a megjelenteknek. 

 

 

A szobor Lantos Györgyi és Máté István közös alkotása, amelyet dr. Bíró László, katolikus tábori püspök szentelt fel és áldott meg.

 

 

- Szent László az örökélet távlatában élő ember volt. Nem egy horizontális gondolkodású, lefele néző ember volt, hanem a horizont fölé emelte tekintetét. Hódmezővásárhely, Lantos Györgyi művésznőtől ezt a Szent László tekintetet kapja meg. A valóság fölé emelkedő, de a valóságról is tudomást vevő Szent Lászlót, ahol van horizontálé és vertikálé. Egy olyan világon élünk, ahol a föntöt elfelejtik. A szobor emlékeztessen minket arra is, hogy van fent és lent – fogalmazott dr. Bíró László.

 

 

Az esemény alkalmából szentmisét is celebrált a Szentháromság templomban dr. Bíró László püspök, amelyen a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai is részt vettek. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: