Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Pályaorientációs nappal várta a város általános iskolás diákjait a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2017. október 12.
Pályaorientációs nappal várta a város általános iskolás diákjait a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Pályaorientációs rendezvényt tartott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Fekete Sas Rendezvényházban. Több mint 1000 gyermeket vártak a szakképző iskolák, illetve a vállalkozások képzéseit felvonultató standokhoz, ahol interaktív bemutatókkal igyekeztek a kiállítók megkönnyíteni a döntést a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákoknak.

A megye szakképző intézményeiből 30 kiállító érkezett, akik többek között műszaki, könnyűipari, szépészeti vagy mezőgazdasági képzéseiket kínálták a kilátogatóknak, illetve további 5 cég is képviseltette magát a rendezvényen, akik gyakorlati helyként vannak jelen a szakképzésben.

 

 

„Elsősorban az a célja, hogy az általános iskolai diákoknak kézközelből is megmutassuk azokat a szakmákat, amiket majd a későbbiekben tanulni fognak. A pályaorientáció lényege is az, hogy a gyerekek aktív környezetben lássanak bizonyos szakmákat. Itt is az a cél, hogy ha nem is sok időre, de legalább egy napra felvillantsuk, hogy mi az, ami megfoghatja őket, milyen szakmában, milyen környezetben tanulhatnak tovább, mi keltheti fel az érdeklődésüket” – mondta” - mondta Tímár Ildikó a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója és koordinátora.

 

A kamara honlapján olvasható a hiányszakmák listája, 20 olyan képzési területet választottak ki, ahol a tanulók a gyakorlati képzés keretén belül kiemelt ösztöndíjat is kapnak, ha ezeknek a hiány-szakképesítéseknek valamelyikére jelentkeznek. A mai pályaorientációs napra is elsősorban ezeknek a szakmáknak a képzőhelyei kaptak meghívást, többek között a mezőgazdaság, az egészségügy, vagy a szabás-varrással foglalkozó könnyűipar területéről.

 

 

„Vannak benne gépészeti szakmák, vannak benne olyanok, amelyek érettségihez kötöttek és vannak benne olyanok, amelyek ún. női szakmák, ezeket kellett figyelembe venni, amikor megjelöltem a minisztérium számára, hogy milyen szakmákat javaslunk hiányszakmának. Mondok néhány példát. Az ipari gépészt korábban lakatosnak hívták, vagy a hegesztő az, amely évek óta a hiányszakmák sorát vezeti. Illetve a mechatronikus, mint teljesen új szakma is bekerült a körbe” – mondta dr. Kőkuti Attila, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke.

 

 

„Ezen az asztalon egy adagolóállomást mutatunk be. Ez a része PLC-n keresztük kommunikál. Érzékelőkön és dugattyúkon keresztül jut el a célállomáshoz, a szortírozó állomáshoz. A robotkaron keresztül pedig eljut ide az adagolóállomásra” – mutatta be a mechatronika állomás gépsorát Nagy Ernő, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola 13. évfolyamos technikus tanulója.

 

A duális képzések évek óta zajlanak Csongrád megyében, fogalmazott a MegyeiFejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, ami elengedhetetlenül fontos. Nőtt a gyakorlati idő mennyisége is, amire azért van szükség, mert így a gyakorlóhelyeken, valóságos munkakörülmények között tapasztalják meg a diákok azokat a dolgokat, amelyeket egy adott szakma ismeretéhez feltétlenül el kell sajátítaniuk. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: