Online adás
2018. október 17. Szerda - Hedvig napja van

Lázár János: Makó a kis városok számára példa lehet

2017. november 07.
Lázár János: Makó a kis városok számára példa lehet

A kormány célja boldogulást kínálni a kisebb városokban, községekben élők számára - jelentette ki Lázár János tegnap, makói fórumán. Ebben a munkában példa lehet a Maros-parti település a térség országgyűlési képviselője szerint.

A kormány társadalmi és politikai célkitűzése, hogy minél több család számára boldogulást kínáljon ott, ahol megszülettek, ahol élnek - mondta Lázár János a Maros-parti városban tartott lakossági fórumán. A térség országgyűlési képviselője hallgatósága előtt kifejtette, bár ez az arány folyamatosan csökken, ma a magyar emberek 40 százaléka lakik kisebb vagy nagyobb községekben, és a társadalom szintén jelentős részét adják a kisvárosokban élők. Lázár János elmondta, Makó mintául szolgálhat arra, miként fejleszthetők az ország kisebb városai.

 

 

-Mi egy 25 ezres városnak partnerséget szeretnénk adni. Nem csak Makó városának, amely minta arra nézve, hogy a vidéki településeknek, a vidéki nem nagy, hanem kisebb városoknak is szeretnénk boldogulási lehetőséget biztosítani. Nagyon sokat foglalkozom mostanában azzal a kormányzatban, hogy vajon a nem nagyvárosoknak milyen sorsa lesz. A kis magyar településeknek, a kisközségeknek, a nagyközségeknek vagy Makó városának, tehát a közepes méretű városoknak milyen sorsa lesz a következő akár harminc esztendőben – mondta

 

 

A fórumon az is elhangzott, a településen hazai és uniós forrásból jelentős infrastruktúrafejlesztés valósul meg. A térség számára komoly lehetőséget biztosított az M43-as autópálya elkészülte, részben ennek köszönhetően óriási mértékben javult a munkaerőpiaci helyzet. 2010-ben Makón és környékén 12-15 százalékos munkanélküliség volt, jelenleg ez 3 százalék körül alakul. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, mivel mind többen helyezkednek el közülük a versenyszférában - tudatta a politikus. A migráció és a határ közelsége szempontból is kiemelt helyen szerepel Makó.

 

 

- Különleges szövetségesként azért is tekinthet Makóra a kormány, mivel a következő időszakban is kell azzal számolnunk, hogy a bevándorlás veszélyeztetni fogja az országot. Vannak emberek ebben a világban, akiknek az az agyszüleménye, hogy Európába bevándorlókat kell betelepíteni, azokat kötelezően szét kell osztani a kontinens országai között. Egyértelmű, hogy Makóra nem akarunk senkit sem betelepíteni, minden eszközt igénybe fogunk venni, hogy megakadályozzuk, hogy Makó városába bármikor bárkit be kelljen telepíteni. Csak a makóiak és a magyarok dönthetik el, hogy ebben a városban és közösségben ki éljen – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

 

 

A miniszter komoly eredménynek tartja, hogy kialakulhatott egy óriási összefogás annak érdekében, hogy a határvédelem és az illegális bevándorlás, a kötelező kvóta visszautasítása megtörténjen. Lázár János szerint csak annyit szeretne a kormányzat elérni, hogy tartsák tiszteletben azt, hogy Magyarország egy hagyományos, tradicionális közösség és az itt élő emberek elsöprő többsége meg akarja tartani magának azt a jogot, hogy saját maga döntse el, hogy ebben a közösségben kik éljenek. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: