Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Bővíti képzési repertoárját a Kalmár

2017. november 08.
Bővíti képzési repertoárját a Kalmár

Szakgimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai képzés is indul a következő tanévtől a HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. 12 féle szakképesítésből és az érettségit követő gépészeti és egészségügy-technikai ágazatokból is választhatnak a diákok. Holnap reggel 9.00 órától délután 15.00 óráig nyílt napot tartanak az intézményben, ahová az általános iskolák 8 évfolyamos, végzős diákjait várják.

450 nappali tagozatos tanulója van jelenleg a Kalmárnak. A II. szakképesítés elvégzése is ingyenes, így 200-an estin igyekeznek megszerezni mindössze két év alatt végzettségüket, amellyel a megváltozott munkaerőpiaci lehetőségekhez alkalmazkodnak majd.

 

 

Holnap azonban az általános iskolák végzőseit várja nyílt napjára a Kalmár, ahol az iskola diákjainak segítségével elevenednek meg a szakgimnáziumi, szakközépiskolai illetve szakiskolai képzések.

 

 

 

„A szakközépiskolák tekintetében 12 féle szakképesítést tudunk ajánlani az általános iskolás érdeklődőknek. Ezeket fogjuk bemutatni most, ezen a héten csütörtökön 9.00-től 15.00 óráig várjuk a kedves érdeklődőket, mind a szülőket, mind a gyerekeket. Interaktív foglalkozásokkal szeretnénk bemutatni a szakmacsoportokat. A főépület auláját fogjuk átalakítani, hogy miközben zajlik a tanítás, az általános iskolások is betekintést nyerjenek iskolánk életébe” – fogalmazott Pap András igazgató.

 

 

A gépészek hegesztő robottal mutatnak be egy virtuális hegesztést, autószerelők, lakatosok a festésvastagságmérővel osztanak meg különféle trükköket az érdeklődőkkel, hogy mire kell odafigyelni, ha valaki használt autót akar vásárolni. Bemutatkozik az építőipar szakmacsoport, de kerámia, textilipari, szépészeti és fodrászképzés is zajlik itt, amelyet szintén látványos bemutatókon ismerhet majd meg az ide érkező diákcsoport.

 

 

 

„A nyílt nap nagyon sokat segített abban, hogy eldöntsem, végül is hová szeretnék menni. Láttam, hogy az idősebb diákok mit csinálnak, így nekem is volt erre rálátásom és megtetszett. Még az átalános iskolával jöttem el ide, és az összes szakmát végignéztem” – mondta Molnár Csaba 12. évfolyamos, intenzív érettségi képzésben részt vevő, villanyszerelő tanuló.

 

 

 

Szakgimnáziumi képzésben az érettségit követően egy év ráképzéssel mechatronikai technikus, vagy egészségügyi technikus képzésben vehetnek részt a diákok, érettségi után két év alatt szerezhetnek fogtechnikus gyakornok, majd újabb egy év múlva fogtechnikus végzettséget, amelynek 1973 óta nagy hagyományai vannak az intézményben.

 

 

 

Ebben az időszakban dől majd el, melyik általános iskolás milyen képzésben tanul tovább jövőre. Ennek megkönnyítését nemcsak a holnapi nyílt napon, de pályaválasztási szülői értekezleteken is segíti majd a Kalmár igazgatója, Pap András, aki a Klauzál Gábor Általános Iskolába és Mindszentre is ellátogat majd a következő napokban.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: