Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Bemutatták a terveket, duplájára bővülhet a Bethlen gimnázium

2017. november 09.
Bemutatták a terveket, duplájára bővülhet a Bethlen gimnázium

A nyilvánosság előtt mutatták be tegnap délután azokat a terveket, amelyek a Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítését és felújítását irányozzák elő. Az intézmény külső építészeti stílusa megmaradna, míg a belső kialakítás illeszkedne a XXI. századi kívánalmakhoz.  A nagyszabású beruházás jövő ősszel kezdődhet és a költségeit a Modern Városok Program finanszírozza, 4-5 milliárd értékben.

Az 1898-ban épült Bethlen Gábor Gimnázium alapterülete megközelíti a 4000 négyzetmétert, amely a jövőben a bővítésnek köszönhetően a duplájára növekszik majd. Az érdeklődők ennek a részleteiről kaphattak tájékoztatást azon a prezentáción, amelyet Novák Péter építészmérnök tartott a Református Ótemplomban.

 

 

 

„A Szőnyi Benjámin utcai kis épület helyén az eredeti Sándy Gyula-féle tervek szerint egy iskolaigazgatói lak készült volna, ami egy kétszintes nagyon szép, tornyos épület. Ez kerül visszaépítésre és ebben kap majd helyet a kollégiumot és a gimnáziumot is kiszolgáló konyha- és étteremblokk. A másik nagyobb épülettömegben, amelyet már a Tóth Sándor utca felől tervezünk kialakítani, egy új tornatermet helyezünk el a föld alá süllyesztve a megfelelő belmagasság miatt. Fölötte pedig az új kollégium lenne, így gyakorlatilag a mostani Szatmáry Kollégium telepedne be az iskola mellé, szerves egységet alkotva vele” - mondta Novák Péter építészmérnök.

 

 

A bővítésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a létesítmény műemléki védettség alatt áll, így ragaszkodni kell az eredeti megjelenéshez, a historizáló, eklektikus, kicsit szecessziós homlokzathoz. Ezért az építkezésnél például az is fontos kritérium lesz, hogy megtalálják az eredetihez legjobban hasonlító téglákat. A belső kialakításnál pedig a megváltozott funkcióknak és a modernségnek kell dominálnia. A tervek ismertetése a szülők és az egykori bethlenes diákok érdeklődését egyaránt kiváltotta.

 

 

 

„Nagyon örülök neki, mert így nagyobb lesz a férőhely. A másik nagyon fontos, hogy szép lesz és annak is nagyon örülök, hogy külsőre teljesen passzolni fog a régi épülethez, hiszen egyáltalán nem mindegy a látvány. Belül meg gondolom teljesen modern, ami megfelel a gyerekeknek és a XXI. század kívánalmainak” - mondta Aranyossy Ildikó egykori bethlenes diák.

 

 

A bővítést a régi épület korszerűsítése is kiegészíti. Mivel az intézmény életében soha nem végeztek egységes felújítást, ezért ennek is eljött az ideje építészeti, gépészeti és elektronikai szempontból is. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Modern Városok Program által 4-5 milliárd forint összértékben támogatott beruházás, a jövő ősszel kezdődhet el.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: