Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

Csete György életútjáról tartott előadást Bodó Péter a könyvtárban

2017. november 13.
Csete György életútjáról tartott előadást Bodó Péter a könyvtárban

Csete György munkássága került terítékre az Art. Pagony Művészettörténeti Önképzőkör legutóbbi összejövetelén a Németh László Városi Könyvtárban. Bodó Péter művészettörténész tartott előadást a témában, az organikus építész születésének 80, halálának 1 éves évfordulója alkalmából.

Csete György a dél-alföldi régió szülötte. Szentesen látta meg a napvilágot, Mártély volt az egyik kedvenc üdülőhelye és Hódmezővásárhely határában is otthagyta keze nyomát, a Hód-tavi csatának egy emlékművel adózott. Pályafutása során a létező valamennyi szakmai díjat begyűjtötte. Ő tekinthető a magyarországi organikus építészet megalapítójának.

 

 

-Még az organikusok közül is egyfajta sajátos stílust képviselt. Templomai és az összes épülete jurta formájú, ez különbözteti meg a többi organikus építésztől. Ebben mindenképpen egyedülálló, nagyot alkotott- mondta Bodó Péter művészettörténész.

 

 

Az organikus építészet főbb ismérvei, hogy létesítményei szervesen illeszkednek a tájba, illetve előszeretettel alkalmazza a fát mint építőanyagot. Az építész emlékét méltóképpen ilyen előadásokkal is lehet ápolni, ahogyan az általa képviselt irányzatot tanítványai, különösen Erdélyi András örökíti tovább nemzetközi szintéren is.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: