Online adás
2018. december 14. Péntek - Szilárda napja van

Elfogadta a közgyűlés a minőségi lakáscsere programot

2017. november 13.
Elfogadta a közgyűlés a minőségi lakáscsere programot

Elfogadta a múlt pénteki rendes közgyűlésen a minőségi otthoncsere program rendeletét a grémium. A programra azok a lakástulajdonosok pályázhatnak, akik életvitelszerűen élnek a Csengettyű közi paneltömbökben, de pályázatot nyújthatnak be az itt élő lakástulajdonosok egyenesági leszármazottjai is.

A minőségi otthoncsere program több mint 100 lakás tulajdonosát érinti. A vissza nem térítendő támogatás 2 elemből áll: egyrészt piaci áron megvásárolja a Csengettyű közi lakásingatlant az önkormányzat, valamint támogatást nyújt egy életminőséget javító ingatlan vásárlásában, illetve bővítéssel kapcsolatos támogatásban is részesítheti a pályázót. Családi ház vásárlása esetén a Csengettyű közi lakás forgalmi értéke és a támogatás mértéke együttesen nem haladhatja meg a 12 millió forintot, ha valaki téglalakásra cserélné Csengettyű közi ingatlanát a támogatás mértéke legfeljebb 10 millió forint lehet.

 

 

 

„A Csengettyű köz esetében az az egyik lehetőség, hogy vesz egy családi házat Hódmezővásárhelyen. Ezt a város két módon támogatná; megveszi a lakását és pénzt ad a vásárláshoz. A másik lehetőség, hogy a tulajdonos olyan lakást vesz, ami nem ipari technológiával épített. Ez potenciálisan lakásokat jelent a kertvárosban, a Hóvirág, illetve a Mandula utca környékén, a harmadik lehetőség, hogy újonnan épített lakást vásárol, itt arra is van lehetősége, hogy CSOK-ot is igényel hozzá, és akkor három támogatási formából rakja össze” – mondta Lázár János országgyűlési képviselő

 

 

A program elsősorban a bel- és külterületi családi házakba történő költözést támogatja, másodsorban pedig a nem iparosított technológiával épült lakások felé való elmozdulást. Nem költözhet például a tulajdonos egyik panelből egy másikba. Azért a Csengettyű közi 100 lakásos tízemeletesekre vonatkozik a rendelet hatálya, mert ezek vannak a legrosszabb műszaki állapotban.

 

 

 

„A Csengettyű közben 6 alkalommal tartottunk lakossági fórumot. Itt sok kérdés felmerült. A kérdésekre adott válaszok 90 százaléka bekerült a rendeletbe. Egy kérdés kiemelnék: Kaptunk egy olyan kérdést, miért foglalkozunk a Csengettyű közzel? Nem csak a Csengettyű közzel foglalkozik az önkormányzat. Ez része egy nagyobb lakástámogatási programnak. Hiszen volt már panelprogramunk, adtunk át ingyen telkeket is, az önkormányzati lakások értékesítése is ennek az elképzelésnek a része. A Modern Városok Program keretében most adódott a lehetőség, hogy a Csengettyű közi ingatlanokkal is foglalkozhat a városvezetés” – mondta a belváros önkormányzati képviselője, Vágó János.

 

A minőségi otthoncsere iránt a leginkább a fiatalok érdeklődtek - hangzott el a közgyűlésen.

 

 

„Okos dolog lehetőséget adni a fiataloknak arra, hogy egy újfajta életmódot tudjanak elindítani. Ehhez megfelelő támpontot, megfelelő anyagi forrásokat tudunk biztosítani. Mindazonáltal a rendeletben megfogalmaztunk számos olyan pontot, amire nagyon oda kell figyelniük a pályázóknak is, hiszen nem lehet ebbe felelőtlenül beleugrani, hogy „de jó”, akkor most kapunk 12 millió forintot. Az önkormányzat nagyon körültekintő lesz. Ebben nagy szerepe lesz a Lakásügyi Tanácsadó Testületnek is” – mondta a szervezet elnöke, Nagy Ernő önkormányzati képviselő.

 

 

 

Fontos kiemelni, hogy minőségi otthoncsere programról van szó, nem panelprogramról! A támogatási összegek vissza nem térítendőek és a családi ház vásárlásához felújítási és bővítési támogatás is igényelhető. Amennyiben a pályázó legalább 2 kiskorú gyermekről gondoskodik, akkor a támogatás mértéke magasabb lehet. Minden esetben helyszíni szemle előzi meg az egyedi elbírálást. Pályázatot nyújthat be továbbá az itt élő lakástulajdonos egyenesági leszármazottja is. Ez utóbbi esetén azonban az újabb, támogatásból megvásárolt lakóingatlanban a leszármazottnak élethosszig tartó haszonélvezetet kell biztosítania a korábbi tulajdonos rokon számára.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: