Online adás
2018. szeptember 22. Szombat - Móric napja van

Több forrás és sikeres szakmai munka jellemzi a köznevelést a térségben

2017. november 14.
Több forrás és sikeres szakmai munka jellemzi a köznevelést a térségben

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ egy éves működéséről, a köznevelés átalakításáról tartottak ma sajtótájékoztatót.

A köznevelési intézményrendszer átalakítása jelentősen kedvezőbb irányba fejlődött a korábbiakhoz képest – közölte mai sajtótájékoztatóján Balázs József tankerületi igazgató. Ez év elejeén kezdte meg működését a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, amely a Hódmezővásárhelyi, Makói, Csongrádi és a Szentesi Járásban 27 intézményben látja el feladatát. A legfontosabb változás, hogy amíg korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ centralizált módon működött, addig most már a decentralizált egységek helyben hozzák meg a szükséges döntéseket az oktatási intézményekben. Balázs József kihangsúlyozta, számos felújítás és szakmai fejlesztés hátterében a tankerület áll.

 

 

 

- Ebben az évben több mint 340 millió forint biztosítottunk a 27 intézmény részére, akik ezen felújítási forrásokkal kiválóan éltek. Indokolt beruházásokra került sor. Egy -egy intézmény vonatkozásában több tízmillió forintról beszélhetünk. Az intézmények esetében hiánypótló inztézkedések történtek. Az intézményekben komoly eszközfejlesztés történt és több tízmilliót fordítottunk a gyermek komfortérzetére, hogy modern körülmények között tanulhassanak. - tájékoztatott Balázs József.

 

 

A tankerület leglátványosabb beruházásai között említhető a Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése.

 

 

- Az elmúlt egy évben több beruházás történt, mint az elmúlt majd 30 évben. A nagymértékű tantárgyi fejlesztés mellett sikerült megújítani a mosdók, tantermek állapotát és megújult ezzel együtt a szakmai átjárhatóság, ami nagymértékben segíti az oktatás-nevelést. Az állandó párbeszéd a tankerület vezetőjével és az ide tartozó intézmények igazgatóival egy óriási módszertani pályázati lehetőséget tárt fel. - mondta Bernáth Ildikó, a Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

 

 

Vágó János önkormányzati képviselő, mint a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője azt hangsúlyozta, hogy az átalakulás óta gyorsabb az ügyintézés, jelentősebb anyagi támogatást kapnak az intézmények.

 

 

Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar Csongrád megyei területi elnöke szerint a tankerületi központok kialakítása egyértelmű stabilitást hozott.

 

 

-Azon túl, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézmény fenntartó, illetve működtető, legfontosabb szerepe és célja lesz az, hogy lehetőséget biztosítson a diákok számára speciális tanulói utak kialakítására és az intézmények együttműködésével a lehető leg optimálisabb irányba vezethetik a tanulókat akár a szakképzés, akár a gimnázium, akár a tehetséggondozás irányában. - fogalmazott Árva László.  

 

A tervek szerint az új célok akár hónapokon belül megvalósulhatnak.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: