Online adás
2019. október 14. Hétfő - Helén napja van

Időspirál élményműhely létesül Hódmezővásárhelyen, a Szent István Általános Iskolában

2017. december 20.
Időspirál élményműhely létesül Hódmezővásárhelyen, a Szent István Általános Iskolában

A virtuális és a kiterjesztett valóság tanítás során alkalmazható lehetőségeiről tudhattak meg többet a résztvevők a tegnapi Időspirál konferencián. A tanácskozáson a Szent István Általános Iskola születőben lévő Időspirál élményműhelyének kreatív tanácsadója mesélt a programban résztvevő partnerintézmények képviselőinek a rövidesen felépülő élményközpont kínálta módszerekről.

Időspirál élményműhely létesül Hódmezővásárhelyen, a Szent István Általános Iskolában. Az intézmény 5 éve indított tehetséggondozó programot, amely a természettudományok felé tette nyitottabbá a gyereket. Az iskola pincéjében, közel 200 négyzetméteren hamarosan három termet alakítanak ki, hogy az interaktív kiterjesztett és a virtuális valóság segítségével különleges helyszínekre vigyék el az ide látogató gyerekeket. A résztvevő partnerintézmények számára tegnap tartottak konferenciát.

 

 

„A pályázatnak feltétele volt, hogy 20 régióban lévő partnerintézményt vonjunk be. Ez a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ javaslatára valósult meg. Így a következő két évben 7500 diák fog bekerülni az időspirálba, amely kitágítja a valóság határát és a tapasztalás lesz a legfontosabb módszerük” – mondta Walterné Böngyik Terézia, a Szent István Általános Iskola igazgatója.

 

 

 

Különféle témakörökben végeznek majd tananyagfejlesztéseket, az emberi szervezet, a csillagászat az űrkutatás, a tengerbiológia, a robotika vagy a fizika-kémia témakörében. 20 pedagógus kollégát képeznek ki, akik az interaktív eszközök alkalmazásában is jártasságot szereznek. A termeket változatos informatikai eszközökkel szerelik fel, például touchpadokat, vagy avatar-programokat is beszereznek. A tananyagok kidolgozásában kreatív csapat működik közre Turányi - Vadnay Szabolcs vezetésével, aki a tegnapi konferencián ízelítőt adott a virtuális valóság adta lehetőségekből.

 

 

 

„Augmented realitynek hívjuk, ezt nevezzük kiterjesztett valóságnak, amikor egy képernyőn keresztül egy alkalmazás segítségével szemléljük a valóságot. Azt látjuk, ami ott van, csak valamilyen egyéb információval, tartalommal kiegészítve. És van a virtual reality, a virtuális valóság, amikor a fejünkre helyezünk egy sisakot és bele kerülünk egy teljesen más világban, nem érzékeljük mi van körülöttünk, még a fülünket is egy hangszóróval eltakarjuk” – mondta Turányi - Vadnay Szabolcs.

 

 

A konferenciát az élményközpont majdani helyén az iskola felújítatlan pincerészében tartották. A kivitelezés 2018 januárjában indul, a mintegy 300 milliós beruházás konzorciumi partnere a vásárhelyi önkormányzat lesz.

 

 

„Pont azt a területet fejleszti, a természettudományos ismereteket, amelyre a nemzetgazdaságnak is nagy szüksége van. Minden terület, minden munkavállaló fontos, de a természettudományos ismeretek kiemelt fontosságúak. Ezek sajnos kevésbé népszerűek a gyerekek körében, de ha ezt a területet új tanítási módszerekkel érdekesebbé tudjuk tenni, akkor talán még több gyermek fogja ezt a nagyon fontos területet választani, még többen indulnak el ebbe az irányba” – mondta Cseri Tamás.

 

 

Az Időspirál élményműhely kihelyezett foglalkozásokra is lehetőséget ad például a Szegedi Lézerkutató Központban, a balatoni Káli-medence Élményközpontban, vagy az erdei iskolai programok során.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: