Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

5 milliárd forintból bővítik a Bethlent

2018. január 05.
5 milliárd forintból bővítik a Bethlent

Ötmilliárd forintból újul meg a város legpatinásabb iskolája, a Bethlen Gábor Református Gimnázium épülete. A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházásra  már több mint negyed milliárd forint a városba érkezett.

Nemcsak felújul, de jelentősen bővül is a Bethlen Gábor Református Gimnázium az eredeti Sándy Gyula tervek alapján. A 90-es évek óta műemlékvédelem alatt álló főépület a pincétől a padlásig teljes mértékű korszerűsítésen esik majd át, valamint a 21. század igényeinek megfelelően új funkciókat és ezzel együtt új épületrészeket is kap a létesítmény.

 

- A Szőnyi utca felől egy háromszintes épület valósul meg, ahol a pince szinten kerékpártároló és kiszolgáló, gépészeti részek kapnak helyet, míg az emeleten ebédlőt alakítanak ki. A Tóth Sándor utca felől pedig egy ötemeletes épület lesz, amelynek alagsorában és földszintjén egy tornaterem, fölötte kollégiumi helyiségek lesznek, míg a legfelsőbb szinten könyvtár várja a diákokat - mondta Mucsi László, a Városfejlesztési iroda vezetője.

 

Az akadálymentesítés miatt mind a két új épületben liftet is kialakítanak, valamint az udvar megmaradása érdekében az Alföldi Galéria telkéből is átad egy részt a város. A főépület közel 4000 négyzetmétert foglal el jelenleg, ám a bővítéssel szinte megduplázódik a gimnázium mérete. Az 5 milliárd forintba kerülő beruházás Lázár János országgyűlési képviselő kezdeményezésére a Modern Városok Programban, a kormány támogatásával valósul meg.

 

-  A támogató okirat megszületett, ennek értelmében 268 millió forint már meg is érkezett az önkormányzathoz, amely biztosítja, hogy ezek a munkálatok elinduljanak. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a projekt elkezdődjön - jelentette be Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A Bethlenben megvalósuló fejlesztések a város érdekét is szolgálják- hangsúlyozta az alpolgármester.

 

- Hódmezővásárhely legpatinásabb gimnáziumáról van szó.  Nagyon sok sikeres ember tanult itt, érettségizett ebben az iskolában. A városnak az a célja, hogy ez az iskola a lehető legjobb feltételekkel, 21. századi körülmények között tudja továbbra is tanítani a hódmezővásárhelyi diákokat, akiknek semmi másra ne legyen gondjuk és szükségük, mint a szorgalmukra, hogy a tehetségüket maximálisan kibontakoztassák. Ebből az iskolából a lehető legjobb egyetemekre, főiskolákra tudjanak bejutni, ezzel is támogatva Hódmezővásárhely fejlődését - tette hozzá Hegedűs Zoltán.

 

A tervezési folyamat március végéig elnyúlhat, utána indulhat a közbeszerzési eljárás, amely után idén szeptemberben elkezdődhet az építkezés.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: