Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

Az ipari park közel 100 hektáros bővítése várható a közeljövőben

2018. január 10.
Az ipari park közel 100 hektáros bővítése várható a közeljövőben

A kormány 2,6 milliárd forinttal támogatja a hódmezővásárhelyi ipari park két lépcsőben megvalósuló, 96 hektáros bővítését - jelentette be Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hegedűs Zoltán alpolgármester a helyszínen.

Hegedűs Zoltán arra mai sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy Hódmezővásárhely gazdasága lendületesen fejlődik. 2014 óta a városban működő 264 vállalkozás mintegy 24 milliárd forintértékben nyert pályázatot, az így megvalósuló fejlesztések értéke meghaladja a 57 milliárd forintot. Az önkormányzat számára kiemelt cél, hogy a város vonzó befektetési helyszín legyen, ennek egyik fontos eszköze az ipari park, ahol 117 vállalkozás működik, több mint 3500 embernek adva munkát. A cégek évente 1,1 milliárd forint helyi adót fizetnek be és támogatják ezzel a település működését. Hegedűs Zoltán azt is elmondta, épp ezért fejlesztik most az ipari parkot. 

 

- Itt elsősorban új utakat építünk, és közvilágítást fejlesztjük, de a legfontosabb - az itt megtartott vállalkozói fórumok tapasztalatai alapján - a szélessávú internethálózat kialakítása. Ma a világban egy úgynevezett ipar 4.0-ás forradalom van. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozók számára a digitalizáció elkerülhetetlen. Ehhez pedig stabil, jó sávszélességű és gyors internetre van szükség. Jelen pillanatban ez most itt nem áll rendelkezésre. Ezért optikai kábeleket fektetünk, és minden cég számára biztosítjuk a megfelelő sávszélességet a cégek fejlődéséhez - tudatta Hegedűs Zoltán.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kormány több mint két és félmilliárd forinttal támogatja az ipari park közel 100 hektáros bővítését.

 

- Májusban arra szövetkeztünk a kormánnyal, hogy az ipari park bővítésére támogatást biztosít. 2017 decemberében megjelent az a kormányhatározat, amely 2,6 milliárd forinttal támogatja azt, hogy első lépésben 40 hektárral, második lépésben pedig 56 hektárral növeljük meg a hódmezővásárhelyi ipari park méretét. Két feladata van a városnak. Az egyik, hogy területet biztosítson elsősorban a helyi vállalkozásoknak, másodsorban az ide települőknek. A helyi vállalkozások közül mindegyiknek növekszik a megrendelés állománya és ipari teljesítménye. Én tavaly decemberben az itteni nagy munkaadókat személyesen végig látogattam. Beszéltem szakszervezetekkel, munkavállalókkal és vállalatvezetőkkel. Többen új gyárrészleget, új gyárat vagy termelési egységet kívánnak behozni, hiszen olyan megrendelés állomány van, amelyet a jelenlegi infrastruktúra nem tud kiszolgálni – fogalmazott a miniszter.

 

Továbbá az is elhangzott: az ipari parkot támogató egyik legfontosabb fejlesztés a várost keletről elkerülő út építése. A 47-es út északi csomópontját az ipari parkkal összekötő út kivitelezése az idén elindul. Lázár János arra is kitért, a következő évtizedben a szakképzett munkaerő biztosítása lesz a legfontosabb feladat. Mint mondta, a kormány ezért a következő években Hódmezővásárhelyen és a többi megyei jogú városban a szakképzésbe kíván a legtöbbet invesztálni. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: