Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

Konzultáció indul az önkormányzat 2018-as költségvetéséről

2018. január 10.
Konzultáció indul az önkormányzat 2018-as költségvetéséről

Az önkormányzat idei költségvetése előtt nagyszabású konzultációsorozatot indít, hogy felmérje a hódmezővásárhelyi gazdasági szervezetek és civil szervezetek igényeit a város anyagi erőforrásaival kapcsolatban. A Tarjáni Olvasókörben ma délután az olvasókörök vezetőivel találkozott elsőként Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Olvasókörökkel, civil szervezetekkel, egyesületekkel szervezett konzultációt Hegedűs Zoltán a 2018. évi költségvetésről. Az elkövetkező 10 napban 10 csoport képviselőjével tárgyal majd a kérdésről. Ma a Tarjáni Olvasókör épületébe várta elsőkét valamennyi vásárhelyi olvasókör vezetőjét az alpolgármester.

 

„Nagyon sok mindenkit szeretnék meghallgatni, a vállalkozóktól egészen az egyházakig, vagy a vállalkozóktól a civil szervezetekig. Jelen pillanatban két olyan pályázata van Hódmezővásárhelynek, amely az olvasókörök, illetve civil szervezetek támogatásában nagy lehetőséget biztosít. Az egyik az úgynevezett CLLD nevű pályázat, hamarosan aláírjuk a támogatási szerződését, ez egy 400 millió forintos pályázat. A másik pedig a TOP keretében egy közösségszervező, szoft program. Ebben 150 millió forint áll rendelkezésre. Mindkettő 4-5 esztendőn keresztüli hosszabb projektet jelent” – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A pályázati forrásokból elsősorban az olvasóköri épületek megújítására lesz majd lehetőség – tájékoztatta az érintetteket az alpolgármester – de a konzultációs alkalmon az olvasóköri vezetők is megfogalmazhatták igényeiket. Új-Kishomokon, illetve Öreg-Kishomokon például nincs olvasóköri épület, számukra az egymillió forintos önkormányzati telkek mellett épülne egy új közösségi épület, illetve játszótér. De a Belvárosi Olvasókör is kinőtte már 200 fős tagságával a jelenlegi épületet, ők valószínűleg a Zrínyi utca 9. szám alatti frissen megvásárolt önkormányzati épületet kapják majd meg, ha így dönt a közgyűlés. A Sóshalmi Olvasókört a közelmúltban felújították, így ők rendezvényeik mellet, kerítésépítésre várnak forrásokat a költségvetésből.

 

„Egy nagyon szép, új fakerítést kapott a felújítás során az olvasókör, de nem fért bele a költségvetésünkbe ennek az állagmegóvása, csak egy alapozó festést kapott. Ez a költségvetésünkben a legszerényebb összeg, 1,5 millió forint volt. Ezt önerőből nem tudjuk megcsinálni. Kerestünk hozzá pályázati lehetőséget, ha sikerül erre valamennyi pénzt kapnunk, de fedezi a költséget, akkor a város segítségét kérve próbáljuk ezt megoldani. Valamint bővíteni szeretnénk a villamosenergia-ellátásunk kapacitást, mert a jelenlegi egyfázisú, a nagyrendezvényeket nem tudja ellátni, aggregátort kell bérelni, hogy minden működjön, amikor ilyen rendezvényeink vannak” – mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

 

A következő alkalommal a városszerte felújított orvosi rendelőkben dolgozó háziorvosokkal, 11 praxis tulajdonosaival konzultál majd az alpolgármester. Február 15-én, a közgyűlésen tárgyalja majd a város képviselő-testülete a 2018-as költségvetést, ekkor válik véglegessé, hogy az egyeztetéseken elhangzottakból milyen elképzelések, igények valósulhatnak majd meg még az idén.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: