Online adás
2018. december 10. Hétfő - Judit napja van

A doni katasztrófára emlékeztek a Hősök terén

2018. január 12.
A doni katasztrófára emlékeztek a Hősök terén

A doni katasztrófa 75. évfordulóján a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékeztek ma a Hősök terén. A városi megemlékezésen tisztelegtek az elesettek, a hadifogságba kerültek és a visszavonulás mérhetetlen szenvedése, viszontagsága után hazatérők előtt.

1942 áprilisa és júliusa között több mint 200.000 magyarországi katonát és munkaszolgálatost szállítottak a szovjet frontra. A magyar csapatok júliusban érték el a Don folyót, ahol már 1943 januárja előtt is véres harcokat vívtak a szovjet alakulatokkal. A magyar csapatok hősies helytállása nem lehetett elegendő a szovjet hadsereg technikai és emberi túlerejével szemben. Farkasordító hidegben indult a Vörös Hadsereg támadása 1943. január 12-én, amelynek következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A kétszázezres seregből mintegy 120 ezren nem tértek haza.

 

 

-A doni esemény egyik „tanulsága”, amely ma is érvényes, hogy mi, magyarok csak magunkra számíthatunk. Különösen fontos a magyarság képviselete és megőrzése a 21. században annak érdekében, hogy az olyan idegen diktatúrák, amelyek a 20. század derekán jelen voltak, elkerülhetőek legyenek. A több oldalról felénk közelítő idegen barbár népeknek nem szabad teret engednünk– mondta Miklós Péter.

 

 

A megemlékezésen Baranyi Balázs, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója szavalt, Horváth Kornél római katolikus tábori lelkész imát, Dudás Ferenc református tábori lelkész áldást mondott. Az eseményen a város nevében koszorúzott Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester és Bálint Gabriella, önkormányzati képviselő. A megemlékezés virágait az Emlékpont, a Zrínyi Miklós Laktanya, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Kossuth Nemzetőrség és a HONSZ helyi csoportjának képviselői is elhelyezték. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: