Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

30 év óta először nyílt vásárhelyi festészek munkáiból kiállítás a fővárosban

2018. február 09.
30 év óta először nyílt vásárhelyi festészek munkáiból kiállítás a fővárosban

Évtizedek óta nem láthatta a budapesti közönség az alföld művészetet, ezért egy régi adósságot rótt le a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány azzal, hogy bemutatja Hódmezővásárhely közel egy évszázados képzőművészetét a Várkert Bazárban. A főleg a Tornyai János Múzeumból érkező műalkotások napjainkban is trendinek számítanak, mert a tradíciót és az innovációt egyszerre hordozzák. 

A Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 című tárlat közel egy évszázadot ölel át, ezért rendkívül gazdag anyagból merített. Összesen 150 műtárgyon keresztül kaphat a látogató bepillantást a város sajátos kultúrájába. Először az alföldi hagyományok sejlenek fel, majd megjelenik Tornyai János, aki pályatársaival Rudnay Gyulával, Endre Bélával és Pásztor Jánossal együtt létrehozta a vásárhelyi iskolát. A sort pedig a ma is méltán híres Őszi Tárlatok és az azokon megjelent alkotások egészítik ki.

 

 

 

„Nagy kincset hoztunk el ide, szeretett fővárosunkba Hódmezővásárhelyről. Amire talán a legbüszkébbek lehetünk egy ilyen alföldi, óriási pusztasággal ölelt kisvárosban, az a hihetetlen kulturális örökség, amit kaptunk a történelemtől és a Mindenhatótól” - mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

 

 

„A hódmezővásárhelyi képzőművészet maradandót és értéket alkotott, ezért a magyar művészettörténetben kikerülhetetlen, így régi adósságunkat teljesítjük bemutatásával” - hangsúlyozta Fertőszögi Péter a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

 

 

„Több mint 30 éve nem volt alföldi tárlat és a vásárhelyi festészetet bemutató kiállítás Budapesten. Úgy gondolom, hogy itt az ideje ennek a régiónak a sajátos, egyedi ízű, tradicionálisan rendkívül gazdag és rendkívül magyar, valóban a magyar lélekből fakadó művészetét bemutatni a fővárosban. Erre nemcsak Hódmezővásárhelynek, de Budapestnek is szüksége van” - mondta Fertőszögi Péter a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

 

Latorcai Csaba szerint a II. világháborút követően, Hódmezővásárhelyen az uralkodó szellemtől eltérő módon lehetett alkotni és az Őszi Tárlatok ma is élnek, bizonyítékai az összefogás és a művészeti korszakokat, politikai válságokat túlélni képes erejének. A helyettes államtitkár ezen a kiállításmegnyitón jelentette be: a kormány élethosszig tartó művészjáradékkal szeretné megbecsülni a magyar kultúrát őrző és ápoló művészeket.

 

 

 

„A kormány 200 milliós keretet biztosít egy évre szóló, havi 116 ezer forintos életpálya elismerésére. 2018-ban először igényelhető 65 év feletti, állami kitüntetéssel rendelkező művészek számára ez az élethosszig járó művészjáradék” - mondta dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.

 

 

A vásárhelyi művészetet bemutató kiállítás április 29-ig látogatóható a Várkert Bazár Testőrpalotájában.


További képek »
© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: