Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

Lázár János: Európai viszonylatban is kiemelkedő a város közbiztonsága

2018. február 09.
Lázár János: Európai viszonylatban is kiemelkedő a város közbiztonsága

Hódmezővásárhely az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város az országban – derült ki a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság mai beszámolójából a közgyűlésen. Dr. Piros Attila megyei rendőr-főkapitány szerint a kiépített kamerarendszer néma tanúként segíti a bűnesetek feltárását és a bűnalkalmak megteremtését is csökkenti.

Ma Hódmezővásárhelyen 10 bűncselekményből 9-et felderítenek – mondta mai beszámolójában a közgyűlés előtt dr. Harkai István helyi rendőr-főkapitány. 2010-ben még 2015 bűncselekményt követtek el a városban, 2017-re 848-ra csökkent az ilyen események száma. A közterületen elkövetett bűnesetek száma is kevesebb lett. A kapitány szerint a kamerarendszer kiépítése, amelyet a város megvalósít, rendkívül fontos. Nemcsak bűncselekményeket előz meg, de a felderítésben is segíti a rendőrség munkáját. Lázár János arra tért ki, hogy az adatok európai összevetésben is biztatóak.

 

 

„Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város lehet az adatok alapján. Ha valaki az Európai Unió bármelyik városába elmegy, és azt tapasztalja, hogy egy rablás van egy évben, az egy nagyon komoly eredmény. Azok a számok is beszédesek, hogy a társadalom szervezése mennyiben befolyásolja a közbiztonságot, jól látható a kisértékű bűncselekmények és a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorulása. A kisértékű lopások, vagyon elleni bűncselekmények, szabálysértések folyamatos visszaszorulása megnyugtató” – mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

 

 

A téma kapcsán Vágó János képviselő is felszólalt, aki azt kérdezte Dr. Piros Attila megyei rendőr-főkapitánytól, hogy mi a véleménye a vásárhelyi kamerarendszerről?

 

 

„A kamerarendszer a néma tanú, a nap 24 órájában, az év 365 napján olyan, mintha állna ott egy posztos rendőr és figyel, akit megkérdezhetek, hogy láttad-e, hogy mi történt. Ennek vannak szabályai, például ki kell tenni, hogy kamerával megfigyelt terület. Számunkra, fontos, jó, ha rendőr nézi, mert az a körzeti megbízott, nyomozó ismeri a bűnelkövetőket, össze tudja kötni, releváns információvá tudja tenni a látottakat” – mondta dr. Piros Attila.

 

A kiszűrt ittas vezetők száma viszont növekedett a tavalyi esztendőhöz képest az úgynevezett finn módszernek köszönhetően. A közúti ellenőrzés során egy adott útszakaszt két órára lezár a rendőrség, így 400-600 gépjárművezetőt is ellenőriznek célzott szondáztatással – hangzott el a beszámolóban.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: