Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A Püski házaspár életét és munkásságát mutatták be Németh László Városi Könyvtárban

2018. február 12.
A Püski házaspár életét és munkásságát mutatták be Németh László  Városi Könyvtárban

A Püski házaspárra emlékeztek múlt héten a Németh László Városi Könyvtárban. A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület szervezésében különböző írásokból tartottak felolvasóestet.  

Az „Idéző” című irodalomtörténeti sorozat keretében a „Könyves sors- magyar sors” elnevezésű eseményen mutatták be a Püski házaspár életét és munkásságát. A szervező, Mészáros Zoltán,Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagja elmondta, a programsorozat célja olyan írók, költők vagy irodalomhoz köthető neves emberek bemutatása, akiket valamiért a hivatalos hatalom háttérbe szorított. Püski Sándor 1911-ben született, és feleségével, Zoltán Ilonával együtt 1938-ban megnyitották a Püski Kiadót, Budapesten, melyet 1950-ben államosítottak. 1962-ben államellenes felforgató tevékenység miatt koncepciós pert indított ellene a Kádár-kormány. Egy évre bebörtönözték, majd 1970-ben feleségével együtt Amerikába emigrált. Ott Wass Albert fogadta őket, majd New York magyar negyedében megvették a lepusztult Corvin nevű könyvesboltot, melyet később Püski-Corvin Magyar Könyvesház néven virágoztattak fel. Wass Alberttel azonban konfliktus alakult ki, amikor világossá vált, hogy Püski a hazai, az erdélyi, a fel- és délvidéki magyar irodalmat is terjeszteni akarta.

 

„Wass Albert angolul akarta kiadni a könyveket, Püski meg magyarul. Wass Albertnek megvolt az a tapasztalata, hogy az angolok nem tudnak magyarul és nem olvassák el a műveket. De hát Püski meg az ottani magyarokat akarta elsősorban megszólítani” – mondta Mészáros Zoltán, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagja.

 

 

A rendszerváltás után Püski Sándor és felesége, Zoltán Ilona hazatértek és a budapesti Krisztina körúton nyitották meg a még ma is működő Püski Kiadót. Irodalmi és kiadói munkásságukért több díjat is kaptak hazatérésük után.

 

„Tulajdonképpen ő mindenkinek az Ilus nénije lett abban az értelemben, hogy akik oda, mert sok poros csizmás, kopott ruhás ember ment be, első könyvesek, többnyire ezeket adta ki, akik nélküle nem is jutottak volna nyilvánosság elé. Sőt néha előleget adott nekik a konyhapénzből, Ilus néni meg főzött nekik, ha kellett szállást adott. Hihetetlenül nagy szeretet vette körül ezeket az embereket, de fordítva a Püskiéket is” – tette hozzá Mészáros Zoltán.

 

 

A Püski házaspár életét és munkáját különböző szövegek felolvasásán keresztül mutatták be. Mészáros Zoltán kiemelte, azért fontos, hogy a mai fiatalok is megismerjék a pár történetét, mert példaértékű az az összetartozás és egymás tisztelete, amely a Püski házaspárt jellemezte.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: