Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

Lázár János: A kormány tovább erősítené a mezőgazdasági középosztályt

2018. február 12.
Lázár János: A kormány tovább erősítené a mezőgazdasági középosztályt

Hegedűs Zoltán alpolgármester rámutatott, Hódmezővásárhely hamarosan agrárcentrummá válik. Az eseményen szó esett még a szektort érintő kihívásokról és az aktuális pályázatokról is. 

Országosan csaknem 5000 mezőgazdasági pályázati felhívás kapcsán fognak döntéseket hozni március végéig – emelte ki Kiss Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szombati Gazdanapi fórumon.

 

 

„A fiatal gazdák induló támogatására, az öntözésfejlesztésben benyújtott eddigi pályázatok esetében fogunk döntéseket hozni, csakúgy, mint a falusi turizmushoz köthető pályázati felhívásunkon. Az erdészeti gépbeszerzéses pályázati lehetőségek, a helyi piacok, a termelői csoportok, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó gépbeszerzés és a tanyavillamosítás esetében is, zajlanak az értékelések, és mi úgy látjuk, hogy jó eséllyel március végéig ezekben a pályázati felhívásokban is meg fognak születni azok a nagyon fontos eredmények, amelyeket már régóta várnak” – jelentette ki Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

 

Jakab István, a Magosz elnöke és az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a klímaváltozás a mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása. Elmondta, van elég csapadék, de annak eloszlása már nem kedvező, ezért kiemelten fontosnak tartja a vízgazdálkodási rendszer korszerűsítését. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő rámutatott, nem a multinacionális cégeket kellene szorgalmazni, hanem a hazai piacot. Hozzátette, az ország függetlensége szorosan kapcsolatban áll az agrárpolitikával és a mezőgazdasággal, a kérdés az, hogy ki termeli meg az élelmiszert és az miként jut el a lakossághoz. Lázár János ezzel kapcsolatban kiemelte a társadalompolitikai célkitűzések fontosságát.

 

 

„Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarország vidéki részén, akik az agráriummal foglalkoznak, azoknak középosztálybeli családokká kell válniuk vagy annak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak, mint ahogy ezt megtette az utóbbi időszakban is, további erőfeszítéseket kell tenni bizalomszerzés vagy bizalomfenntartás esetén különösképpen, hogy erősítse a magyar mezőgazdasági tulajdonosi középosztályt. Semmiképpen se erősítse a nagyüzemeket” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő.

 

 

Hegedűs Zoltán alpolgármester hangsúlyozta, Hódmezővásárhely nagyon közel áll ahhoz, hogy a dél-alföldi régió meghatározó agrár-közigazgatási centrumává váljon. 2016-ban ideköltözött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, idén januárban pedig átkerült az összes agrár-közigazgatási feladat, amit a kormányhivatal Csongrád megyében ellát. A tervek között van többek közt a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara átköltöztetése, a mezőgazdasági kar felújítása és a kettős funkciójú piac korszerűsítése is.

 

 

„A piacnak az épületegyüttese ma már nem megfelelő és nem biztosítja azt a körülményt, amit 2018-ban az emberek elvárnak. Ezért én miniszterelnök úrtól kértem azt, hogy támogassa a hódmezővásárhelyi piacnak a teljes megújulását, természetesen megőrizve a piacnak azt a nagyon fontos tulajdonságát, hogy a hódmezővásárhelyi piac – mint azt gondolom minden más vidéki piac – nem kereskedelmi központ elsősorban, hanem egy közösségi tér. A piacra az ember nem csak azért megy ki, hogy megvegye a zöldséget a vasárnapi húslevesbe, hanem azért is, hogy találkozzon ismerősökkel, váltson velük néhány szót” – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

 

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az ipari parkokat mintegy 100 hektárral fogják bővíteni, a meglévő vállalkozásokat meg fogják erősíteni, továbbá az agrárfeldolgozó ipart is visszatelepítenék Vásárhelyre.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: