Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

Tömörkény István életútjáról tartott előadást Diószegi Szabó Pál

2018. február 16.
Tömörkény István életútjáról tartott előadást Diószegi Szabó Pál

Jókai Mór születésnapján, azaz február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját. Ebből az alkalomból Tömörkény István újságírói pályájáról és hódmezővásárhelyi vonatkozásáról tartott előadást Diószegi Szabó Pál író, történész a Németh László Városi Könyvtárban.

Hódmezővásárhelyen először emlékeztek meg a magyar széppróza napjáról. Ennek tiszteletére Szeged ismert írójának, múzeum- és könyvtárigazgatójának, Tömörkény Istvánnak korai újságírói pályájáról és annak hódmezővásárhelyi vonatkozásáról tarott előadást Diószegi Szabó Pál.

 

 

-Az ő széleskörű publicisztikai és újságírói munkásságából egy nagy témát emeltem ki, ami kapcsolatos Hódmezővásárhellyel. 1895. március 5-16-ig ő a Szegedi Napló című újságnak a tudósítójaként járt itt a Városházán, és nyomon követte az akkor folyó Szántó Kovács János perének az alakulását. Nagyon érdekes ez a téma olyan szempontból, hogy egyesül benne több tudományág. Maga az irodalom mint publicisztika, a tudósítói munka etikussága, annak a pontossága, egy pici történelem, ezt az időszakot megeleveníti, hiszen Vásárhelyen is ezzel a témával közel 50 éve nem foglalkoztak és harmadízben egy kis jogtörténet is. – mondta Diószegi Szabó Pál, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei írócsoportjának titkára.

 

 

Tömörkény István munkásságára jellemző volt a paraszti társadalom kutatása, a szegény ember sorsának bemutatása. Legismertebb munkái is az alföldi lét elbeszélései. Ezért is vonzotta őt Szántó Kovács János pere. Élete során többször is járt Hódmezővásárhelyen, helyi lapokban is publikálta tárcáit.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: