Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

450 milliós program indult a szakképzés erősítésére

2018. február 22.
450 milliós program indult a szakképzés erősítésére

A vállalati igényeket közvetlenebbül kell becsatolni a képzésbe – jelentette ki Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum egy közel 454 millió forintos támogatást nyert,melynek elsődleges célja a korai iskolaelhagyás csökkentése és az alapkészségek fejlesztése. 

Mintegy 450 millió forintos támogatást nyert a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum pályázata.  A projekt célja a szakképzésben tanulók végzettség nélküli iskolaelhagyásának csökkentése és az alapkészségek fejlesztésének támogatása. A nyitórendezvényen Hegedűs Zoltán, alpolgármester elmondta, a kedvező foglalkoztatottsági adatoknak köszönhetően az egyik nagy kihívás az új munkaerő megfelelő szintű képzése. Ebben fontos szerepet kaphatnak a környékről Hódmezővásárhelyre érkező diákok is.

 

 

„Ha Hódmezővásárhelyen tanulnak szakmát, akkor itteni cégnél lesznek gyakorlaton. És ha itt vannak gyakorlaton, akkor jó esélyünk van arra, megszokva ezt a környezetet, megszokva ezt a szolgáltatást, amit Hódmezővásárhely tud nyújtani, hogy itt is maradnak Hódmezővásárhelyen. Tehát ez is egy lehetőség arra, hogy a hódmezővásárhelyi vállalkozásokat munkaerővel segítsük” – fejtette ki Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

 

Hegedűs Zoltán hozzátette, a munkáltatók szerint nagyon fontos a gyakorlati tudás, munkába álláskor ugyanis nincs idő megtanítani a frissen végzett fiataloknak az alapvető készségeket. Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, mind a munkaerőpiaci kereslet, mind a kínálat igényeit ki kell elégíteni. Hozzátette, a hatékony oktatás érdekében különösen fontos megkérdezni a munkáltató cégeket, hogy milyen tudást szeretnének. Ehhez úgynevezett ágazati készségtanácsokat fognak létrehozni, melyekben gazdasági szereplők vesznek majd részt.

 

 

„A vállalati igények fognak itt megjelenni. Ez egy olyan platform, ez a tanács, ami nagyvállalatot, kisvállalatot, termelőszférát és szolgáltató szférát egyaránt egy asztalhoz ültet le. Jelenleg 16 tanácsnak a megalkotásánál vagyunk, és most a rendeletet hozzuk létre. A törvény értelmében ez az egyetlen, ami július elsejével lép hatályba, mert ez egy annyira új terület, hogy ezt szeretnénk a vállalat szereplőivel közösen csinálni”mondta Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

 

 

A helyettes államtitkár hozzátette, kiemelt céljuk közé tartozik a tananyagok digitalizálása, a mai fiatalság ugyanis a modern technológia világában nőtt fel. A korszerű tananyagokat nem csak a diákok, de a tanárok is kedvelik. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: