Online adás
2019. március 24. - Gábor napja van

Nőnapi ünnepséget tartottak a könyvtárban

2018. március 09.
Nőnapi ünnepséget tartottak a könyvtárban

A dél-alföldi régió sajátosságának számító ő-ző nyelvjárást méltató pályázatát idén is kiírta a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. A beérkezett alkotásokat tegnap délután a Németh László Városi Könyvtárban értékelték, majd ezt követően az irodalomtörténet öt évszázadnyi nőköltőinek munkáiból hallgathattak meg egy válogatást az érdeklődők.

Földesi Ferenc emléke előtt tiszteleg a Wass Albert Irodalompártoló Kör „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ő-zni” elnevezésű pályázata. A magyartanár korábban tanulmányt is írt erről a nyelvjárásról. Korábbi tanítványa dr. Sipka Rózsa, mint a zsűri elnöke vett részt az elbeszélések és történetek értékelésében.

 

 

-Ezt a kezdeményezést rendkívül hasznosnak és szépnek tartom, mert egy olyan hagyományt őriz és ad tovább a következő nemzedékeknek, amitől mi vásárhelyiek igazán ide valósinak érezhetjük magunkat. Egy különleges városnak vagyunk a szülöttei, amelyik város mindig felkeltette művészeknek, íróknak az érdeklődését. Vannak olyan területei a mi sajátosságainknak, amik egyedülállók. Ilyen a hímzésünk, ilyen a fazekasságunk, ilyen a nyelvünk és én azt gondolom, aki valamelyiket is műveli és tovább adja az nagyon nagy szolgálatot tesz a jövőnek. – mondta dr. Sipka Rózsa, a zsűri elnöke.

 

 

A pályázatra 15 alkotás érkezett, a beküldők pedig tegnap emléklapot és a munkákat tartalmazó hanglemezt vehettek át. A versenyre az évek során beérkezett elbeszélések olyan nagy mennyiségű sajátos nyelvi forrást adtak, hogy arra Szabó József nyelvészprofesszor is felfigyelt és várhatóan a szaktudomány legrangosabb folyóiratában, a Magyar nyelvőrben is megjelenik majd egy tanulmány az ő-ző beszédről. Mindezek mellett a pályázat azért is fontos, mert a beszélt nyelv állandóan változik, gyökér nélkül pedig nem lehet hagyományainkat építeni.

 

 

-A nyelv egy élő organizmus, amelyik mindig változik és aki ennek több változatát tudja az annál gazdagabb és nagyobb tulajdonosa az anyanyelvének, mintha csak egyet tudna belőle. – tette hozzá dr. Sipka Rózsa.

 

 

Az oklevelek átadása után a Nemzetközi nőnap alkalmából egy szál virággal köszöntötték a hölgyeket, majd ezt követően öt évszázad költőnőinek alkotásaiból hallhattak válogatást a jelenlevők. Az irodalmi esten többek között Rákóczi Erzsébet, Bethlen Kata, Dóczi Zsuzsanna és Petróczi Kata művei is elhangoztak.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: