Online adás
2019. március 25. Hétfő - Irén napja van

Példátlan győzelmet aratott a Fidesz-KDNP országosan és helyben

2018. április 09.
Példátlan győzelmet aratott a Fidesz-KDNP országosan és helyben

A jelölt, Lázár János és a kormány alkalmasságát egyaránt elismerték a kiemelkedően magas szavazati aránnyal a térségben élők- nyilatkozta a vasárnapi országgyűlési választások eredményéről dr. Miklós Péter politikatörténész. Lázár János  28 846 szavazattal a voksok több mint 52%-át szerezte meg Csongrád megye 4-es választókerületében. 

A leadott szavazatok 67,34 százalékát szerezte meg a tegnapi voksoláson a Fidesz-KDNP, így a jelenlegi 98,96%-os feldolgozottsági adatok szerint 134 képviselővel lehetnek jelen a Parlamentben. Ebből adódóan Orbán Viktor nagy valószínűséggel ismét 2/3-os többséggel alakíthat kormányt Magyarországon. A Jobbik a mandátumok 12,56 százalékát kapta meg, így a legnagyobb ellenzéki párt 25 országgyűlési képviselőt adhat, az MSZP-Párbeszéd 10,5 százalékkal, 20 főt küldhet az országgyűlésbe. A parlamenti patkó ellenzéki oldalán a DK további 9, az LMP 8, az Együtt pedig 1 fővel képviseltetheti magát. Bejutott a Parlamentbe a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egy képviselője és egy független jelölt is.

 

 

A 2018-as országgyűlési képviselői választás sok szempontból egyedi és különleges a rendszerváltozás utáni országgyűlési választások történetében – mondta kameránk előtt dr. Miklós Péter politikatörténész.

 

 

- Először fordul elő, hogy harmadszor bízzák meg ugyanazt a pártszövetséget a kormányalakítással úgy, hogy ez a pártszövetség támogatottságát növelni tudta az elmúlt évek során. Az, hogy 2.5 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP- re úgy, hogy ez a szavazati arány több mint a Parlamentbe jutott többi szervezetnek az összes voksa, azt mutatja, hogy nagyon-nagy, közel 70%-os részvétel mellett a szavazatoknak nagyjából a felét egy politikai erő tudta megszerezni. Ez nem csak a magyar politikatörténetben példátlan, hanem európai, pláne kelet- és közép-európai kitekintésben is. Ebből látható, hogy a rendszerváltozás óta eltelt közel három évtized alatt kialakult egy nagyon határozott és erős politikai kultúra, amely magába foglalja a keresztény európai hagyományokat, a demokratikus értékrendeket a nemzeti elköteleződés mellett – fogalmazta meg dr. Miklós Péter.

 

 

Az ország egyik legizgalmasabb küzdelme a Makót és Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megye 04-es számú választókerületben volt – hangsúlyozta a politikatörténész. Részben azért, mert a kormány „erős emberének” tartott Lázár János választókerületéről volt szó, részben azért, mert február 25-én egy ellenzéki összefogás által a helyhatósági választásokon a kormánypárti jelölt vesztett. Tovább fokozta az izgalmakat, hogy az országos átlagot is meghaladó volt a részvételi arány.

 

 

- Az egyéni képviselő Lázár János, aki immáron ötödször nyerte el ezt a mandátumot nagyon nagy felhatalmazással, a választók abszolút többségével, több mint 28 ezer szavazattal, 52% fölötti eredménnyel nyert. – tette hozzá dr. Miklós Péter.

 

 

Lázár János a négy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva növelni tudta támogatottságát – emelte ki a szakértő, aki hozzátette: látható módon a térség felzárkóztatásáért kifejtett munkára és Lázár János kormányzati szerepvállalására is igent mondtak tegnap a választók.

 

 

Az ellenzéki vezetők a vasárnapi eseményeket a magas részvétel miatt a demokrácia ünnepeként értékelték és kinyilvánították, a kialakult helyzetért felelősnek tartják magukat.

 

 

Éppen ezért a választási eredmények tükrében benyújtotta lemondását az MSZP és az Együtt elnöksége, de lemond Vona Gábor a Jobbik elnöki tisztségéről és Hadházy Ákos az LMP társelnöki posztjáról.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: