Online adás
2019. március 25. Hétfő - Irén napja van

Nem történt csalás a választás során

2018. április 12.
Nem történt csalás a választás során

A vasárnapi választásokat a nagy részvételi arány miatt a demokrácia ünnepének, az új kormányt pedig legitimnek nevezték napközben a pártok. Az eredmény kiderülése óta az ellenzéki pártok mégis a szavazatok újraszámolását követelik és csalást emlegetnek. A vesztes pártok véleményét nemzetközi és hazai szakértők sem osztják.

Vasárnap a választások napján az ellenzéki jelöltek még azt gondolták és hirdették, a magas részvétel kormányváltó hangulatot jelez. Akkor még egyikükben sem fogalmazódott meg a csalás gondolata, sőt a választás legitimitását hangoztatták, a demokrácia ünnepének nevezték a voksolást.

 

 

A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona szerint a 2018-as választások teljesen rendben zajlottak, a jegyzőkönyveket pedig eljuttatták azoknak a pártoknak, akik ezt kérték. A Helyi Választási Iroda is kizárja a csalás lehetőségét a beépített kontroll miatt, illetve eddig még a hódmezővásárhelyi 50 szavazókör egyikéből sem érkezett hozzájuk kifogás. A Választási Bizottság munkáját ráadásul a pártok és jelölőszervezetek delegáltjai figyelték folyamatosan.

 

 

-Magyarországon, ha lehet így fogalmazni, papíralapon történik a választás. Minden megvan papír alapon, amelyek el vannak zárva. Kilencven napig a választási irodáknak ezt őrizni kell. Egy jogorvoslat esetén, ha újra kell netalán számolni, akkor ezek megvannak. A szavazóköri jegyzőkönyvek első körben papíralapon készülnek el. Ezek bediktálása történik meg a választási rendszerbe. A tévedésnek a lehetősége kizárt, mivel kettő, három fő szokta ezeket ellenőrizni. Itt is három helyen ment át, mire feltöltöttük és véglegesítettük az eredményeket. Papíralapon minden adat, tény, dokumentum megvan. Ezek kerülnek rögzítésre a választási rendszerbe, ami egy biztonságos rendszer. Kívülről nem is támadható. Én kizártnak tartom, hogy a papíralapon lévő és az elektronikusan rögzített adatok között bármiféle eltérés merüljön fel. Ez nem lehetséges, kizárt - mondta dr. Szabó Sándor, a Csongrád megye 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi bizottság titkára.

           

 

Több szakértő egybehangzó véleménye szerint az országban eddig felvetődött technikai észrevételek nem alapozzák meg a szándékos csalás lehetőségét. Az eddig felmerült érvénytelen szavazatokat produkáló szavazókörök csupán egy képviselői hely ötödrészét jelentik. Érdekesség, hogy Tordai Csaba alkotmányjogász, a Bajnai-kormány jogi és közigazgatási államtitkárának elemzése szerint is lényegében lehetetlen csalni a választási rendszerben, több szempont sem teszi ezt lehetővé. Mellette nemzetközi szervezetek is szabályosnak találták a vasárnapi voksolást. A választások technikai lebonyolítását szakmailag megfelelőnek és átláthatónak nevezete az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vagyis az EBESZ. Továbbá a Társaság a Szabadságjogokért, vagyis a TASZ sem számolt be komolyabb jogsértésről.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: