Online adás
2019. március 25. Hétfő - Irén napja van

Zoltai Attila majdnem 100 művéből nyílt kiállítás az Alföldi Galériában

2018. április 16.
Zoltai Attila majdnem 100 művéből nyílt kiállítás az Alföldi Galériában

A látvány vagy tükröződés az igazi? Ezt a kérdést járja körbe újra meg újra Zoltai Attila. A vásárhelyi festőművésznek közel 100 alkotásából nyílt kiállítása hétvégén az Alföldi Galéria öt termében.

-Törekedtem az anyagszerűségre, amikor a fém- vagy üvegedényeket létrehoztam és nyilván ez a fényjáték az üvegasztalon történő tükröződés. – avatott be a részletekbe a festőművész.

 

 

Zoltai Attila művészi világában központi szerepet játszik a tükröződés, ezért is kapta a vásárhelyi festőművész most megnyílt kiállítása a Fények játéka címet. A színes képek mellett kontrasztként és egyben újdonságként jelennek meg a monokróm festmények, amelyeket egy I. világháborús pályázat ihletetett és késztetett továbbgondolásra. A közel 100 alkotást felvonultató tárlat azt az állapotot mutatja, ahol jelenleg tart Zoltai Attila.

 

 

 

-Durván a fele új kép a bemutatott alkotásoknak. Az újdonság jelen esetben azért azt jelenti, hogy országos kiállításokon, az Őszi vagy a Nyári Tárlaton, vagy Festészeti Biennálén- már szerepelhettek ezek a képek. A nagyközönség azonban még így együtt nem láthatta őket. Azt gondolom, hogy ez az öttermes kiállítás teljes keresztmetszetet ad művészetemről, az eddigi munkásságom alatt elkészült összes kisplasztika itt található- hangsúlyozta Zoltai Attila fertőművész.

 

 

Ne csak a felszínt nézd, tárd fel a kép igazságtartalmát is! Földi Péter Kossuth-díjas festőművész mindenkit erre biztatott Zoltai Attila kiállításán. A pályatárs szerint első pillantásra a vásárhelyi festőművész képei nagyon pontosak és precízek, ám ha a szemlélő egy kicsit mögéjük tekint, akkor kiderül: a látvány mögött egy összetett és filozofikus gondolkodásmód rejlik.

 

 

-A látványba belerejti a különböző nézőpontok összességét és ebből a látványegyvelegből szűrhetjük ki a látszat vagy a látvány igazságát. Ekkor döbbenünk rá, hányféle torzult látvány van a tükörképek mentén és ezek a torzult látványok, ha egymással szembesülnek, akkor milyen gondolatiságot hordoznak - mondta Földi Péter Kossuth-díjas festőművész.

 

 

Zoltai Attila alkotásait május 27-ig lehet megtekinteni az Alföldi Galériában.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: