Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak előadást a bethlenes diákoknak

2018. április 16.
A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak előadást a bethlenes diákoknak

„Látni tanulunk!” Az emlékezet térformái közt, holokauszt a vizuális művészetekben címmel helyzetgyakorlatot tartottak ma Hódmezővásárhelyen a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján. A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulóinak ma Dr. Cserjés Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense tartott a témával kapcsolatos szemléletformáló előadást.

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a Magyar Tragédia 1944. kiállítóhelyen az emlékezésnek és az emlékműveknek a kapcsolatát tárták fel a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai számára. 

 

 

 

-Azon kívül, hogy ezek a monumentumok emlékeztetnek minket zsidó honfitársaink tragédiájára, felhívják a figyelmet arra a felelősségre is, hogy felelősségünk van a mindennapokban. Először a kirekesztés és üldözés csak azzal kezdődik, hogy szimbólumaikat próbálják megbecsteleníteni, elpusztítani, később már azokat is, akiket ezek a jelek szimbolizálnak – mondta Miklós Péter történész, az Emlékpont igazgatója.  

 

  

A vásárhelyi zsinagóga mögött lévő emlékhely kertjében található emléktáblák és emlékművek körbejárását és az ahhoz kötődő helyzetgyakorlatokat dr. Cserjés Katalin egyetemi docens vezette.

 

 

-Azt üzenik ezek az alkotások, amelyet a holokauszttal foglalkozó minden becsületes ember gondol. Érthetetlen mindez. Aki nem élt benne, vagy csak hallotta az el sem tudja képzelni. Én Pilinszky gondolatait idézném: Auswitz ma ugyan „múzeum”, de soha sem vállhat azzá. Pilinszky János maga ugyan koncentrációs táborba soha nem volt, de életművének lényege a holokauszt botrányán való töprengés. Azt gondolom, felelősséggel egy ember nem kerülheti meg a témát és kiterjeszti minden mai szenvedőre. Ezek szimbólumait látjuk az itt felállított műtárgyakon is -  fogalmazott dr. Cserjés Katalin.

 

 

A Holokauszt 600 ezer magyar áldozatot szedett a vészkorszak idején.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: