Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A gyakorlatorientált képzés népszerűsítése érdekében rendezett konferenciát a HSZC

2018. május 03.
A gyakorlatorientált képzés népszerűsítése érdekében rendezett konferenciát a HSZC

A gyakorlatorientált duális képzés népszerűsítése érdekében konferenciát szervezett a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. A találkozó kifejezetten a térség gépészeti szakterületén dolgozó piaci szereplőinek szólt. A Güttler Kft. adott otthont a tanácskozásnak, amely a régió mezőgazdasági gépgyártásának komoly szereplője. 

Egy párbeszédet indított a szakképzésben szereplőkkel a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum annak érdekében, hogy megoldások szülessenek a szakember-utánpótlás és -képzés területén. A konferencián elhangzott, új kihívásokra, ágazati kompetenciákra hivatott válaszolni a 2015 óta folyamatosan átalakuló és megújuló képzési rendszer. Az iparban az elmúlt időszakban és napjainkban isóriási változások történnek, ami új kihívásokat teremt a szakemberutánpótlás területén, erre reagálni kell – hangsúlyozta a helyi gépészeti ágazat számára tartott találkozón Árva Nagy Sándorné főigazgató. Az oktatási szakember 35 cég képviselője számára mutatta be a szakképzési centrumot, amely négy településen nyolc intézményt ölel fel.

 

 

- Nekünk nagyon fontos, és abban gondolkodunk, hogy minél jobban próbáljuk a vállalkozások igényeit megismerni és olyan gyakorlatban alkalmazható tudást nyújtani tanulóinknak, amely a vállalkozások számára is fontos. Ezért meghatározó jelentőségű a gyakorlatorientált képzés a munkánkban. Arra törekszünk, ahol csak megoldható, tanulóinkat vállalkozásokhoz, intézményekhez helyezzük ki. Jelenleg tanulóink 70%-a külső képzőhelyeken szerzi meg gyakorlati tudását – mondta a főigazgató.

 

 

Szakemberek szerint az iskolai tanműhely soha nem tudja elérni azt a koncentrált miliőt, amit egy vállalat tud nyújtani. Egy vállalati képzés mindig hatékonyabb tud lenni, hiszen ez maga az élet. A szakképző intézmények arra törekednek, minél korszerűbb szakmai környezet mellé modern oktatási technikák párosuljanak.

 

 

-Nekünk nagyon-nagy szükségünk van arra, hogy minél több vállalkozónál legyenek tanulók, minél többen kapcsolódjanak be a gyakorlati képzésbe, és arra is szükségünk van, hogy ezek a vállalkozások minél több információt kapjanak arról, hogy ezt miképpen érhetik el. Nagyon fontos, hogy a szakképzési centrum nem csak egy oktatási intézmény, hanem egy olyan szolgáltató központ, ahol információk összeérnek, találkoznak. Ezeket az információkat mi nem megtartjuk, hanem mi közvetíteni szeretnénk a különböző szereplők felé, így a cégek, gazdálkodó szervezetek irányába is – fogalmazott Nagy Norbert, a HSZC szakmai főigazgató-helyettese.

 

 

A rendezvénynek otthont adó Güttler Kft. öt éve foglalkozik szakképzéssel megfelelő utánpótlásuk kinevelése érdekében. A gyakorlati képzőhelyként is működő mezőgazdasági gépgyártó vállalat arra jött rá, erre a jövőben még nagyobb energiákat kell fordítania. Tamási Zsombor ügyvezető igazgató úgy véli, ez lehet hosszútávú sikerük garanciája.

 

 

-A Güttler Kft.-re az elmúlt években a fejlődés volt a jellemző. Fokozatosan, évről-évre bővül a termelés, öt évente megduplázzuk az árbevételünket. Ez éves szinten 15%-os növekedést jelent. Ezt a tempót elég nehéz tartanunk jelenleg amiatt, hogy élőmunkaerő és technológiai igénye van ennek a tevékenységnek – összegezte az ügyvezető.

 

 

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy népszerűvé kell tenni a szakmákat és motiválni, támogatni kell az adott ágazatban dolgozókat. A megoldások egyik fontos lépése lehet a kapcsolatépítés és igényfelmérés.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: