Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

Pályázatot írtak ki az új Roma Holokauszt Emlékmű megalkotására

2018. május 16.
Pályázatot írtak ki az új Roma Holokauszt Emlékmű megalkotására

Pályázatot írt ki a egy új Roma Holokauszt Emlékmű megvalósítására a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. A vészkorszak áldozatainak most a római katolikus temetőben van emlékhelye, ezt nemcsak áthelyezteti, hanem helyette új helyen egy teljesen új emlékművet készíttet a szervezet. A megvalósításra május 25-éig várják a pályázatokat.

2012-ben döntött úgy a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, hogy megújítja korábbi Roma Holokauszt Emlékművét. Kezdetben csak az emlékmű áthelyezésről döntöttek, amely most a római katolikus temetőben áll, a ravatalozóval szemben, így a temetések miatt csak esetleges, változó időpontokban tudták az érintettek az emléknapot megtartani, kegyeletüket leróni. Később azonban úgy határozott a szervezet, hogy teljesen megújítják a régi emlékművet, amellyel kapcsolatban egy pályázati felhívást tettek közzé. A cél, hogy ezután minden évben augusztus 2-án megtarthassák a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapját.

 

„Itt Csongrád megyében a másodikok vagyunk, akik rendelkeznek jelenleg is Holokauszt emlékművel. Ennek a készülő emlékműnek, még ha ez drasztikus is, a történteket meg kell mutatnia. Beszéljünk nyíltan, két nemzetiségi közösség van, amely valódi véráldozatot hozott a második világháborúban, a zsidók és a cigányok, ezért a képviselő-testülettel egyhangúlag azt szeretnénk, hogy az igazi jellegét adjuk meg ezzel az augusztus 2-ai emlékezésnek” – mondta Mátray Attila a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

Az emlékmű elkészítésére a már meglévő tervek alapján 2018. május 25-én déli 12.00 óráig lehet pályázni, a megvalósításra pedig a 2018. augusztus 2-ára tervezett emléknapig szántak időt a leendő kivitelezőnek. Bár a tárgyalások még zajlanak, a Roma Holokauszt Emlékművet a Zsinagóga-kertbe szánja a nemzetiségi önkormányzat. Már a szoboravató részletes programját is eltervezték.

 

„Felkértük dr. Áder János köztársagái elnököt az emlékmű felavatására. Mága Zoltán fog John Williams: Schindler listája című alkotásából előadni, Nyári Oszkár mondja el a nemrég elhunyt Choli Daróczi József: Elvitték a cigányokat című versét. A műsorvezetőnek Ördög Nóra televíziós műsorvezetőt kérnénk fel, illetve egy népi, zene nélküli, néma táncjátékot láthatnak majd az érdeklődők” – mondta Mátray Attila.

 

Az eseményre mintegy 100 vendéget, közjogi méltóságokat, az együttműködő szervezetek képviselőit hívná a szervezet.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: