Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

Megújult az gyermekortopédiai szakrendelés és szűrés a vásárhelyi kórházban

2018. május 16.
Megújult az gyermekortopédiai szakrendelés és szűrés a vásárhelyi kórházban

Dr. Szarvas János ortopéd-traumatológus látja el mostantól a hónapok óta hiányzó gyermek ortopédiai szakrendelést a vásárhelyi kórházban. Ma az egészségügyi intézmény dr. Imre József termében gyűltek össze a szakemberek, hogy a vásárhelyi gyermekellátás aktualitásairól tárgyaljanak a gyermekorvosok, illetve a szociális ellátórendszer képviselői.

Az újjászervezett vásárhelyi gyermek ortopédiai szakrendelésen elsősorban az újszülöttek szűrésére helyezik majd a legnagyobb hangsúlyt – hangzott el a tanácskozáson.

 

„A szűrés szerepe, a nevében is benne van: szűrés-megelőzés, hogyha bármi probléma van, az minél hamarabb kiderüljön, azt minél hamarabb el tudjuk kezdeni kezelni, és ezzel megakadályozzuk, hogy ebből később esetleg egy komolyabb betegség alakuljon ki. Az időben észrevett csecsemőkori elváltozások: csípőficam, kötött csípő, teljesen meggyógyíthatók, ha időben észleljük őket” – mondta dr. Szarvas József, ortopéd-traumatológus.

 

Először 4-6 hetes korban, majd a járás megkezdéséig, 10 hónapos-1,5 éves korig rendszeres kontrollvizsgálatokra várják a legkisebbeket. Később, ha a gyermekorvos, vagy a szülő érzékel problémát, szintén jelentkezhet a kéthetente csütörtök délelőtt tartandó szakrendeléseken.

 

„Akinek valamilyen problémája van, a házi gyermekorvosa fel fogja erre hívni a figyelmet, beutalójával kérhet a szülő időpontot a szakrendelésre. Azok az újszülöttek, akik Hódmezővásárhelyen születnek, már születésükkor a zárójelentésen kapni fognak egy időpontot, hogy a szakrendelésen az újszülöttkori csípővizsgálatra mikor jelentkezhetnek. Itt nem kell a szülőnek időpontot kérni. Akik nem a városban születnek, de itt laknak, az ő szüleiknek időpontot kell kérni” – mondta dr. Havasi Katalin orvosigazgató.

 

A kórház gyermekosztályát kell hívni, itt kaphatnak a szülők gyermekeik számára időpontot a rendelésre, amely az új járóbeteg szakrendelő földszintén kapott helyet.

 

A megbeszélésen szó esett az észlelés-jelzőrendszeri munkáról is, amelyben a jelzőrendszeri tagok: az alap- és szakosított ellátás, a szociális terület, az oktatás és az egészségügy, a gyámhivatalok és bíróságok között még szorosabb együttműködést alakítottak ki.

 

„A mai alkalommal éppen ennek a jelzőrendszeri aktivitásnak adtuk tanúbizonyságát. Szakmaközi egyeztetés volt a kórház, a házi gyermekorvosok, illetve a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint Központ munkatársai között. Nemcsak ilyenkor, de a hétköznapi munkában is nagyon szorosan működünk együtt” – mondta Bálint Gabriella a Kapcsolat Központ főigazgatója.

 

Az együttműködés célja, hogy a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődése még inkább biztosított legyen.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: