Online adás
2019. január 21. Hétfő - Ágnes napja van

Márki-Zay Péter: fáj nekünk Trianon, amelyben a múlt mellett a magyarság jövője is benne van

2018. június 05.
Márki-Zay Péter: fáj nekünk Trianon, amelyben a múlt mellett a magyarság jövője is benne van

Trianon nem Versailles-ban, hanem a magyarok szívében van. Attól vagyunk magyarok, hogy Trianon fáj nekünk- hangsúlyozta Márki-Zay Péter polgármester az Országzászlónál tartott beszédében. Az alkalmat június 4, a Nemzeti Összetartozás Napja szolgáltatta.

98 évvel ezelőtt június 4-én a trianoni békeszerződés következtében Magyarország elveszítette területe 67 %-át, lakosságának pedig 58%-át- elevenítette fel a múltat Márki-Zay Péter tegnap a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az Országzászló emlékműnél. A polgármester hozzátette: ahogyan saját felmenőinek, minden magyar családnak van erről története, ezért minden magyar embernek kést forgatnak a szívében, amikor Trianon neve felmerül. 

 

- Trianon nem Versailles-ban van, hanem a szívünkben. Nagyon fontos dátum, egyetlen nap, de ebben 1000 év, a magyar történelem benne van, hiszen a magyarság sorsáról, sorskérdéséről gondolkozunk, amikor Trianonról beszélünk. Ez az egyetlen szó a honfoglalással kezdődik és ennek a napnak a története máig nem ért véget - hangsúlyozta Márki-Zay Péter polgármester.

 

A polgármester hozzátette: mi attól vagyunk magyarok, hogy ápoljuk ezt a kultúrát, beszéljük ezt a nyelvet, és hogy fáj nekünk Trianon, amelyben a múlt mellett a magyarság jövője is benne van.

 

-  Az a teendőnk, hogy a mai Trianon ne ismétlődjön meg, hogy a kivándorlást megállítsuk, hogy az ország népességének fogyását megállítsuk, és a népességszaporulatot helyreállítsuk - emelte ki a polgármester.

 

Ezt követően az önkormányzat, a honvédség, a pártok, a civil szervezetek és a magánszemélyek is elhelyezték a tisztelet koszorúit az Országzászlónál. Majd a megemlékezés a Hód-Mezőgazda Zrt. területén lévő, volt magyar királyi Mezőgazdasági Szakiskola melletti I. világháborús emlékműnél folytatódott.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: