Online adás
2018. október 17. Szerda - Hedvig napja van

Az agrárium helyzetéről is beszélt Lázár János Földeákon

2018. június 11.
Az agrárium helyzetéről is beszélt Lázár János Földeákon

A mezőgazdaságnak akkor van jövője, ha van magyar élelmiszer kiskereskedelem és a napi fogyasztási cikkek piacán a hazai termékek vannak erőfölényben-hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő azon a földeáki lakossági fórumon, ahol az agrárium helyzete és a piacvédelem is szóba került.

Az őszibarack és az alma a fő profilja a 15 hektáros területen gazdálkodó Szél Kertészetnek, amely Hódmezővásárhely és Székkutas között félúton található. 1 hektáron vegyes gyümölcsöt is termesztenek, így kajszibarackot, szilvát, birsalmát, meggyet és cseresznyét is szüretelnek. A megtermelt gyümölcsök zömét helyben értékesítik, de még így is megérzik a külföldi áruk dömpingjét. A nagyáruházak polcain ugyanis ott roskadoznak az olasz és görög barackok a hazai helyett. A magyar termékhez képest ráadásul nyomottabb árakon kínálva a külföldit.

 

 

-Átfogóbb és átláthatóbb rendszerezés kellene. Mindenféleképpen azon kellene elgondolkodni, hogy mennyi import termék kell Magyarországra. Úgy gondoljuk, hogy a magyar termelők jórészt ki tudnák elégíteni a magyar vásárlók igényeit- mondta Szél Gergely őstermelő.

 

 

 

Folyamatos a munkaerőhiány a szakmában. A mezőgazdaságból élők száma is csökkent a térségben az elmúlt időszakban, éppen ezért az agrárnépességet és a mezőgazdasági termelést támogatni kell- erről már Lázár János beszélt a múlt héten Földeákon tartott lakossági fórumon. Az országgyűlési képviselő példákkal támasztotta alá, hogy a hazai élelmiszeripari alapanyagok kudarcot vallanak a külföldről behozott termékekkel szemben.

 

 

-A lengyelek kinyírják a gyökeret, a krumplit, a szlovákok a tejet, a spanyolok a paprikát, a kínaiak pedig a fokhagymát. Mindenhol, amit ez a nép, ez a vidék megtermelt, annak van ellensége, vagy közvetlen közelről vagy a távolból. Ezt csak akkor lehet megvédeni- nekem legalábbis ez a teóriám, - hogyha a kiskereskedelmi értékesítés magyar kézben van. Mert az, hogy a Tesco mit tesz a polcára, az végső soron befolyásolja azt, hogy ki termel Magyarországon élelmiszeripari alapanyagot- hangsúlyozta Lázár János.

 

 

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a mezőgazdaságnak és az élelmiszeripari alapanyagoknak úgy van jövője, mint például Ausztriában, ahol a napi fogyasztási cikkek piacán óriási a hazai erőfölény.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: