Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Laborfoglalkozáson vehettek részt a kémia iránt érdeklődő diákok

2018. június 12.
Laborfoglalkozáson vehettek részt a kémia iránt érdeklődő diákok

Laborfoglalkozáson vehettek részt a Környezetvédelmi világnap alkalmából a kémia iránt elkötelezett diákok, az ökoiskola címet is viselő, Németh László Gimnáziumban. A program során a vegyipar modern módszerein keresztül ismerkedhettek meg a fiatalok a szerves kémia gyakorlati és környezetbarát felhasználásával.

Az idei tanévtől ismét viselheti az ökoiskola megnevezést a Németh László Gimnázium, Általános Iskola. Korábban, az intézmény létesítésének kezdeti éveiben már birtokolta az iskola a címet, amelyet most megújítottak.

 

 

„A gyerekek környezettudatos gondolkodásmódjának fejlesztése a mai világunkban egy kiemelt téma. Mi is nagy hangsúlyt fektetünk rá, ugyanúgy a laborfoglalkozások keretében is egy kissé máshogy, élményszerűbben igyekszünk bemutatni a természettudományos tárgyak világát, hátha ezzel meg tudjuk nyerni a gyerekeket mind a természettudományos szakok felé, mind a környezettudatosság irányába” – mondta Nagy Sándor Balázs, az iskola biológia-német szakos tanára.

 

 

A Környezetvédelmi világnap alkalmából ma a környezettudatos ipari szintézisek alapjait mutatta be a diákok érdeklődő csoportjának Bogár Krisztián címzetes egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszeranalitikai Intézetének tudományos munkatársa. A szerves kémia tanszék oktatója 11 éven át foglalkozott Svédországban az enzimek által katalizált reakciókkal.

 

 

„Ugyanazt az enzimet, amit a gyógyszeriparban egy építőegység előállítására használunk, ugyanazt használjuk otthon is, a mosószerekben. Ezek az enzimek képesek reakciókat elősegíteni, nagyon enyhe körülmények között. Ma már nem kell 95 fokon mosni ahhoz, hogy a zsírt kimossuk az asztalterítőből, ezek szobahőmérsékleten is működnek. A környezetbarát módszerek megjelennek a háztartásokban is” – mondta Bogár Krisztián.

 

 

A mai laborfoglalkozáson bemutatott kísérleteket főként egyetemisták végzik, ezért a rendkívüli óra a kémia iránt elhivatott diákokat szólította meg. A kísérletek során a vas só felhasználási lehőségeit is megismerhették a fiatalok, amely környezetbarát módon, kiváló szelektivitással segíti elő a kémiai reakciókat, szemben a vegyiparban használatos nemesfémekkel, amelyek nemcsakhogy nagyon drágák, de mérgezők is.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: